در این مقاله، میخواهیم با نحوهی تشخیص و تعمیر انواع نشتیها آشنا شویم. قاعدتا برای پیدا کردن نشتی، باید به زمین اطراف وسایل گرمایشی دقت کرد. اگر لکهای ناشی از آب، مشاهده شد؛ پس باید برای حل مشکل نشتی دست به کار شوید. این لکهها و خرابیهای ناشی از آب، تنها مختص رادیاتورهای آبی نیستند بلکه رادیاتورهای بخار نیز ممکن است از این گونه خرابیها به بار آورند.
در سیستمهای گرمایشی که از آب داغ برای گرم کردن استفاده میکنند، ممکن است نشتیها در سیستم لوله کشی رخ بدهند. مخصوصا در نزدیکی شیرهای هواگیری در زیرزمین، در زانویی لولهها و یا محلهایی از لوله که در اثر یخ زدگی، ترکیدهاند. نشتی آب میتواند باعث زنگ زدگی اطراف رادیاتور شود. حتی ممکن است به به ساختار کفپوش اطراف نیز آسیب برساند. در چنین شرایطی رشد کپک نیز اتفاق دور از ذهنی نیست. لولههایی که در محل تلاقی کف و دیوار قرار دارند، در صورت یخ زدن، ممکن است از محل لولایی، خراب شوند.
حال اگر حفرهای در این نوع از لولههای مسی باعث نشتی شد، چه باید کرد؟ برای تعمیر این گونه خرابیها، باید حفره را جوشکاری کرد ولیکن قبل از انجام این کار، باید در وسیلهی گرمایشی هیچ آبی وجود نداشته باشد. همچنین میتوانید قسمتی را که خراب شده از سیستم لوله کشی جدا کنید و یک لوله جدید با همان اندازه در همان محل، جوش دهید. دقت کنید که جوشکاری با دقت هرچه تمامتر، انجام شود.
دقت داشته باشید که وجود این حفرهها، نشاندهندهی این است که مشکلات بزرگتری در شرف رخ دادن است. زنگ زدگی لولهها، باعث نشتی بیشتر در آینده میشود. بهتر است که حفرهها را تعمیر کنید ولی حواستان باشد به کل لولهها باشد تا اگر مشکلی به وجود آمد، سریعا درصدد تعمیر برآیید.
اگر نشتی در زانویی لوله رخ داده باشد، آیا میتوان از اپوکسی استفاده کرد؟
در مواقع اورژانسی و به عنوان یک راه حل موقتی، میتوان روی اپوکسی حساب باز کرد. دقت کنید که این راه حل، موقتی است و هرچه زودتر باید به صورت اساسی لوله را تعمیر و یا تعویض کنید.
رادیاتور ممکن است در قسمتهایی دچار شکستگی شود. مثلا این شکستگی میتواند بر اثر یخ زدگی رخ بدهد. امکان دارد در این قسمتها زنگ زدگی و نشتی دیده شود. اگر قسمت کوچکی از رادیاتور دچار چنین مشکلی شد، میتوان از اپوکسی برای تعمیر آن استفاده کرد ولی اگر شکستگی قسمت بزرگی از رادیاتور را درگیر کرده بود، نیاز است که کل رادیاتور را تعویض کنید.
اگر میخواهید از یک متخصص کمک بگیرید میتوانید در قدم اول میتوانید قیمت تعمیر شوفاژ را در شهر خودتان بپرسید. مثلا اگر به دنبال تعمیرکار شوفاژ در تهران باشید میتوانید سفارش تعمیر شوفاژ ثبت کنید و پس از زمانی کوتاه پیشنهاد متخصصان فعال در بازار را مشاهده کنید. از آنجایی که این متخصصین در بازار صاحب امتیاز و سابقه و کارنامه هستند با در نظر گرفتن همین موارد و نظرات مشتریان قبلی ایشان، میتوانید انتخابی آگاهانه تر را تجربه کنید.
بعضی اوقات نشتی در سیستمهای گرمایشی، خیلی اهمیت ندارد. ممکن است یک رادیاتور با وجود نشتی دادن، کل فصل خانه را گرم کند و یا نشتی فقط زمانی که رادیاتور سرد است، رخ دهد.
اگر لکههای زنگ زدگی بر روی زمین مشاهده شد، ممکن است به دلیل خرابی و نشتی شیر اصلی و یا شیر هواگیری رادیاتور باشد. همچنین اگر محل اتصال لوله به بدنهی رادیاتور، دچار خرابی شود؛ آب از آنجا نشتی میکند.
آیا نشتی در رادیاتورهای بخار خطرناک است؟
اگر به هردلیلی، در معرض بخار آب خارج شده از رادیاتور قرار گرفتید، به نکات زیر توجه کنید:
بخار موجود در رادیاتور، همان بخار آبی است که هنگام جوشیدن آب، تولید میشود؛ پس به خودی خود برای سلامتی مشکل ساز نیست ولی بخارات باعث سوختگی میشوند. هم چنین نشتی بخارات به درون ساختمان، خطر پوسیدگی و خرابی و کپک زدگی بنا را به دنبال دارد. برای تعمیر این نوع از خرابیهای رادیاتورهای بخار، ابتدا اجازه دهید که رادیاتور سرد شود. سپس از کمی اپوکسی استفاده کنید و محل نشتی را با دقت بپوشانید. دقت کنید که اپوکسیای که استفاده میکنید در برابر دماهای بالا مقاوم باشد.
آیا این بخارات دارای مواد شیمیایی سمی هستند؟
این نوع از سیستمهای گرمایشی معمولا تحت فشار قرار نمیگیرند. اما اگر ایرادی در سیستم ایجاد شود، میتواند باعث ترکیدن لولههای حاوی بخار شود. اولین خطری که افراد را تهدید میکند، خطر سوختگی است. مواد شیمیایی خطرناک دیگری در این بخارات وجود ندارد ولیکن بهتر است هرچه سریعتر از ساختمان خارج شد. در ضمن باید از نوع مادهی شیمیایی افزوده شده به بویلر، اطلاع حاصل کرد.
در برخی از این مواد افزودنی، مواد مخربی یافت میشود که برای پوست، ششها و چشمها خطرناک است؛ اما در بخارات موجود، سطح گستردهای از این مواد شیمیایی وجود ندارد هر چند باید جانب احتیاط را رعایت کرد و در صورت ترکیدگی و نشت بخار، سریعا محل را ترک نمود.
آیا میتوان یک رادیاتور شکسته را تعمیر کرد؟
در صورت وجود شکستگی در رادیاتور و نشتی، میشود آن را تعمیر کرد و یا باید کل سیستم را عوض نمود؟ برای جواب به این سوال، میتوان انواعی از محصولات ضد نشتی را نام برد مانند اپوکسیهای موجود در بازار. این اپوکسیها به طور موقت جلوی نشتی را میگیرد و باید بر روی سطح خشک اعمال شود اما لازم به ذکر است که این راه حل، یک راه حل موقتی است و حتما باید رادیاتور به طور اساسی تعمیر شود.
آیا میتوان از اپوکسی برای تعمیر نشتی استفاده کرد؟
اگر قسمتی از رادیاتور نشتی داشت، چه باید کرد؟ برای جواب دادن به این سوال، ابتدا باید رنگ روی رادیاتور را سنباده کشی کنیم تا محل نشتی راحتتر قابل مشاهده باشد. همانطور که اشاره شد استفاده از اپوکسی یک راه حل کاملا موقت است و اگر نشتی، به طور جدی رفع نشود، خطرات بزرگتری را به دنبال دارد. هنگام سنباده کشی حواستان به ساختار رادیاتور باشد چرا که ممکن است در اثر زنگ زدگی، کاملا از بین برود. بعد از از بین رفتن رنگ، حالا نوبت استفاده از اپوکسی است. انواعی از آن را میتوانید در مغازههای مربوطه پیدا کنید. ابتدا کاملا رادیاتور را ببندید، سپس از اپوکسی در محل استفاده کنید، بعد از استفاده از آن، نوبت هواگیری است. شیر مخصوص هواگیری را باز کنید تا هوای موجود خارج شود، حالا دوباره رادیاتور را روشن کنید. البته اگر بعد از سنباده کشی، متوجه شدید که نشتی در سطح گستردهای رخ داده است، بهتر است رادیاتور را به طور کلی عوض کنید.
نکتهای که در استفاده از اپوکسی قابل توجه است، این است که این روش موقت میباشد و مشاهدهی هرگونه نشتی، باید شما را به بررسیهای بیشتر وا بدارد.
رادیاتورهایی از جنس فولاد آلیاژی، در برخی از کشورها به صورت گسترده مورد استفاده است. این گونه رادیاتورها، گرما را در خود نگه میدارند و در زمانهایی که رادیاتور خاموش است، هنوز هم به محیط گرما میدهند.
در رادیاتور حمام، نشتی و حباب آب دیده میشود.
اگر بر روی رادیاتور حمام، حباب دیده شد و همچنین آب نشتی میکرد، چه اقدامی باید کرد؟ آیا استفاده از اپوکسی روش خوبی است و یا کل رادیاتور باید تعویض شود؟ اگر قسمتی که نشتی داده، نازک شده باشد؛ نباید به آن دست زد چرا که این امر، باعث خرابیهای بیشتر میشود. اگر امکان دارد رادیاتور را خاموش کنید تا نشتی بیش از این نشود. استفاده از اپوکسی همانطور که پیشتر اشاره شده، یک روش موقت است. اگر نشتی ادامه یافت، بهتر است کل رادیاتور، عوض شود.