استفاده از فرش به عنوان کفپوش اتاق مزایای زیادی دارد اما لکههای مختلف و رفت و آمدهای متعدد میتواند به فرش آسیب وارد کند. فرش به محیط خانه گرمی میبخشد و بافت و طرح آن محیط را از یکنواختی در میآورد هرچند تمیز نگه داشتن فرش نیازمند رعایت نکات بسیاری است و باید از تکنیکهای مختلفی برای از بین بردن لکهها و تمیز کردن آن بهره گرفت. واضحا اولین قدم برای تمیز کردن فرش، استفاده از جاروبرقی است که گرد و خاک را از روی آن جمع میکند اما دقت کنید که باید مرتبا و برنامهریزیشده فرش را شست.
اگر میخواهید از یک متخصص کمک بگیرید میتوانید در قدم اول میتوانید برآورد قیمت قالیشویی را در شهر خودتان داشته باشید. مثلا اگر به دنبال یک قالیشویی در تهران باشید میتوانید درخواست قالیشویی ثبت کنید و پس از زمانی کوتاه پیشنهاد متخصصان فعال در بازار را مشاهده کنید. از آنجایی که این متخصصین در بازار صاحب امتیاز و سابقه و کارنامه هستند با در نظر گرفتن همین موارد و نظرات مشتریان قبلی ایشان، میتوانید انتخابی آگاهانه تر را تجربه کنید.
به طور معمول بهتر است هر دوازده تا هجده ماه فرش را به طور کامل و اصولی بشویید. البته این زمان در محیطهایی که بیشتر پا میخورد، داشتن بچه و یا فرش با رنگ روشن، متغیر است و ممکن است در سال دو تا سه باز مجبور به شستن فرش شوید. در این مقاله برآنیم که شما را با روشهای مختلف تمیز کردن فرش آشنا کنیم؛ با ما همراه باشید:
ثابت ماندن رنگ فرش را بررسی کنید:
قبل از اینکه شروع به کار کنید، بایستی مقاومت فرش را در برابر کمرنگ شدن و تغییر رنگ در برابر مواد شوینده بررسی کنید. این بررسیها به شما کمک میکند که بهترین متد و روش و مواد شوینده را برای شستن فرش استفاده کنید. این مراحل را برای بررسی دنبال کنید:
یک نقطهی نامعلوم روی فرش در نظر بگیرید مثلا قسمتی از فرش درون کمد. مکان موردنظر را جارو بکشید.
یک تکه پارچه را با مواد شوینده موردنظر نم دار کنید.
پارچه را به مدت یک ساعت روی آن نقطه قرار دهید و سپس با یک پارچهی خشک سفید خیسی آن قسمت را بگیرید.
اگر پارچهی سفید لکهدار شد، سایر مواد شوینده را امتحان کنید تا به مادهای برسید که رنگ ندهد.
چگونه فرش تمیز کنیم؟
یکی از نکات مهمی که باید در تمیز کردن فرش انجام شود، خارج کردن وسایل و اثاثیه موجود در اتاق است. ابتدا فرش را جارو برقی بکشید. اگر لکهای روی فرش وجود داشت، با مواد لکهبر مخصوص آن را بزدایید. با حرکات ضربهای لکه را از بین ببرید و از مالش دادن محل موردنظر خودداری کنید تا تاروپود فرش آسیب نبیند. برای تمیز کردن فرش به صورت عمقی، از جاروبرقیهای صنعتی اجارهای استفاده کنید و یا از کمک افراد شاغل در این زمینه کمک بگیرید. این افراد به شما کمک میکنند که بهترین محلول تمیز کننده را انتخاب کنید. اگر برای تمیز کردن فرش از آب استفاده میکنید، دقت کنید که فرش در طی ۲۴ ساعت کاملا خشک شود تا زمینه برای رشد کپک فراهم نگردد و رطوبت کفپوش زیر فرش را خراب نکند.
شست و شوی فرش به وسیله دستگاه مکش و آب:
یکی دیگر از روشهای تمیز کردن فرش استفاده از دستگاهی است که آب و مواد شوینده را به تار و پود فرش وارد میکند و بعد از جذب کثیفیهای موجود، با استفاده از مکش آنها را از فرش خارج میکند.
همچنین با استفاده از بخار شوی نیز میتوان فرش را عمیقا تمیز کرد فقط حواستان باشد که بیش از حد فرش را خیس نکنید زیرا این امر علاوه بر آسیب زدن به بافت فرش، باعث تغییر رنگ و تولید بوی ناخوشایند نیز میگردد.
تمیز کردن فرش با مکش خشک:
برخی دیگر از افراد از دستگاههای مکش خشک برای تمیز کردن فرش خود استفاده میکنند. ابتدا مواد جاذب را روی فرش ریخته و با دستگاه مکش، گرد و خاک چسبیده به مواد جاذب از روی فرش تمیز میشود. درست است که مکش خشک از دستگاه بخار شوی عملکرد بهتری دارد اما دقت کنید که مواد مصرفی در این روش مقرون به صرفه نیست.
اجاره یا خرید دستگاههای تمیزکننده:
اگر فرشهایی به رنگ روشن و یا تعدادی بچه و حیوان خانگی دارید، بهتر است درصدد تهیه دستگاه برآیید و از استخدام افراد حرفهای مقرون به صرفهتر است. هرچند دقت کنید که افراد شاغل در این زمینه دستگاههای مجهزتری دارند.
برای محکم کاری، بهتر است بخارشوی نیز تهیه و یا اجاره کنید. دقت کنید که ممکن است هزینهی اجارهی دستگاه و تهیهی مواد شوینده چندان به صرفه نباشد اما اگر بچهی کوچک و حیوان خانگی ندارید و یا فرشتان چرکتاب است؛ گزینهی بهتری نسبت به خرید دستگاه میباشند.
استخدام افراد حرفهای:
زمانیکه از افراد حرفهای کمک میگیرید دو انتخاب دارید؛ استفاده از دستگاه بخارشوی و یا مکش خشک. هرکدام از روشها میتواند پاسخگوی نیاز شما باشد. نه تنها این افراد تجهیزاتی حرفهای دارند بلکه با تجربه هستند و میدانند که با چه روشهایی لکههای موجود را از بین ببرند.