سرطان طحال معمولاً زمانی ایجاد خواهد شد که سرطان در قسمت دیگری از بدن، اغلب لنفوم و لوسمی، به این اندام به اندازه مشت گسترش پیدا کند. طحال در زیر قفسه سینه در سمت چپ بدن قرار دارد. این بخشی از سیستم لنفاوی است و در کمک به بدن در مبارزه با بیماری نقش مهمی را ایفا میکند. این نقش به این معنی است که میتوان آن را بخشی از سیستم ایمنی بدن نیز در نظر گرفت. طحال وظایف زیر را برای بدن انجام میدهد:
- فیلتر کردن خون
- حذف سلولهای خونی قدیمی، غیرطبیعی یا آسیبدیده
- ذخیره سلولهای خونی
- مبارزه با عفونتها
- ارسال کردن خون به کبد
همچنین میتوان بدون طحال زندگی کرد، اگرچه عضو بسیار مهمی است. پزشکان طحال را به دلیل آسیب یا بیماری از جمله سرطان خارج کنند. وقتی این اتفاق میافتد، زندگی کسی تغییر اساسی نمیکند، اما ممکن است بیشتر مستعد ابتلا به عفونت شود و باید اقدامات احتیاطی را انجام دهند.
چه چیزی باعث سرطان طحال میشود؟
سرطانی که برای اولینبار در طحال شروع میشود یک اتفاق نادر است. محققان بر این باورند که این بیماری در کمتر از ۲ درصد لنفومها و ۱ درصد همه لنفومهای غیر هوچکین رخ میدهد. نوعی سرطان که در طحال ایجاد میشود، لنفوم ناحیه حاشیهای طحال یا SMZL نامیده میشود که نوعی لنفوم غیر هوچکین در نظر گرفته میشود.
از آنجایی که بیشتر سرطانهایی که طحال را تحت تأثیر قرار میدهند، سرطانهایی هستند که از مکان دیگری پخش میشوند، درک علل سرطان طحال به معنای بررسی عوامل ایجاد این بیماریهای دیگر است. بیشتر سرطانهایی که از طحال شروع میشوند نوعی لنفوم یا لوسمی هستند.
بر اساس لنفوم اکشن، اغلب اوقات، یافتن علت خاصی برای لنفوم ممکن نیست. با این وجود، محققان عواملی را شناسایی کردهاند که ممکن است خطر ابتلا به لنفوم را افزایش دهد، از جمله:
- افزایش سن
- مرد بودن
- داشتن یکی از بستگان مبتلا به لنفوم
- داشتن نقص در سیستم ایمنی
- قرارگرفتن در معرض یا آسیبپذیر بودن در برابر عفونتها
بین عفونت مزمن با ویروس هپاتیت C و خطر ایجاد نوع خاصی از سرطان موسوم به لنفوم غیر هوچکین سلول B شناخته شده است که میتواند منجر به سرطان طحال شود. محققان همچنین ارتباط احتمالی بین سرطان طحال و خطرات محیطی مانند دیاکسید توریم یا مونومر وینیل کلرید را شناسایی کردهاند.
علائم سرطان طحال چیست؟
افراد مبتلا به سرطان طحال ممکن است علائم مختلفی داشته باشند یا در برخی موارد اصلاً وجود نداشته باشند. تقریباً ۲۵ درصد از افراد مبتلا علایمی را نشان نمیدهند. شایعترین علائم سرطان طحال عبارتند از:
- طحال بزرگ شده، که ممکن است دو برابر بزرگتر از طبیعی شود
- درد در شکم، معمولاً در گوشه سمت چپ بالا
- ضعف
- کاهش وزن بدون دلیل
- خستگی
- تب
- عرق شبانه
- سطح بالای لنفوسیتها در خون
با این حال، مهم است که به یاد داشته باشید که بزرگشدن طحال لزوماً به این معنی نیست که فرد مبتلا به سرطان طحال است.
نشانههایی وجود دارد که ممکن است مشکلی وجود داشته باشد!
سرطان طحال اغلب به دلیل لنفوم و لنفوم غیر هوچکین است، بنابراین آگاهی از علائم این بیماری مفید است. علائم عبارتند از:
غدد لنفاوی متورم اما معمولاً دردناک در زیر بغل، کشاله ران و کنارههای گردن
- احساس خستگی
- لرز و تب متناوب
- بدن فرد به راحتی کبود میشوید
- عفونتهای مکرر
- شکم متورم، گاهی دردناک
- اشتهای ضعیف
- احساس سیری با غذای بسیار کم
- کاهش وزن بدون علت
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
افرادی که هر یک از علائم ذکر شده در بالا را دارند باید در صورت لزوم برای بررسی و درمان به پزشک مراجعه کنند. به خاطر داشته باشید که چیزهای دیگری غیر از سرطان باعث ایجاد این علائم میشوند. به عنوان مثال، عفونت میتواند منجر به تورم غدد لنفاوی شود.
از آنجایی که هیچ آزمایش غربالگری برای سرطان طحال وجود ندارد و این بیماری میتواند بدون علائم ایجاد شود، همیشه عاقلانه است که از پزشک بخواهید علائم نگرانکننده را بررسی کند.
نحوه تشخیص سرطان طحال:
پزشکان از ابزارهای مختلفی برای تشخیص سرطان طحال استفاده میکنند. مستقیمترین و قطعیترین روش بیوپسی یا آزمایش نمونهای از بافت طحال با جراحی است. این نیز تهاجمیترین است و پزشکان ترجیح میدهند ابتدا از روشهای دیگر استفاده کنند. جایگزینها عبارتند از:
- بررسی تاریخچه پزشکی بیمار
- تصویربرداری با سونوگرافی یا توموگرافی
- آزمایش خون
- تجزیه و تحلیل مغز استخوان
پزشکان در هنگام صحبت با بیمار درباره موارد زیر به دنبال سرنخهایی برای کمک به تشخیص و احتمالاً درمان سرطان طحال خواهند بود:
- سابقه هپاتیت مزمن C یا B
- سابقه بیماری های خود ایمنی
- درمان با داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی
- علائم بزرگشدن قابلتوجه طحال
سرطان طحال چگونه درمان میشود؟
درمانهای رایج برای سرطان طحال عبارتند از:
- جراحی به نام اسپلنکتومی که بخشی از طحال یا کل آن را بر میدارد
- پرتودرمانی
- شیمیدرمانی
از نظر تاریخی، طحال برداری اغلب اولین درمان مورد استفاده بود و مطالعات نشان داده است که اکثر افرادی که این جراحی را انجام دادهاند به مدت ۵ سال به هیچ درمان دیگری نیاز نداشتهاند. افراد بدون علائم لزوماً نیازی به درمان ندارند، اما به آنها توصیه میشود که هر ۶ ماه یکبار برای آزمایش خون و ارزیابی به پزشک خود مراجعه کنند.
ایمونوتراپی سرطان چیست؟
ایمونوتراپی یا ایمنی درمانی سرطان به نوعی درمان گفته میشود که از سیستم ایمنی بدن فرد برای مبارزه با سرطان استفاده میکند و در این راستا توسط سیستم ایمنی بدن در شناسایی و حمله به سلولهای سرطانی عمل خواهد کرد.
ممکن است فرد به تنهایی از این روش درمانی یا همراه با دیگر درمانها سرطان را درمان کنند. ایمونوتراپی درمانی استاندارد برای انواع مختلف سرطان است. انواع مختلفی از ایمونوتراپی وجود دارد که این ایمونوتراپیها شامل آنتی بادیهای مونوکلونال ، مهار کنندههای ایست بازرسی و واکسنها هستند. برخی از انواع ایمونوتراپی درمانهای هدفمند یا درمانهای بیولوژیکی نیز نام دارند.
نکتهای که در ایمونوتراپی بسیار حائز اهمیت است این است که برای درمان هریک از درمانها باید به بهترین آنکولوژیست تهران مراجعه نمایید.
سیستم ایمنی و ایمونوتراپی:
سیستم ایمنی بدن ما برای محافظت از بدن در برابر عفونت و بیماری کار میکند. همچنین میتواند ما را از ابتلا به سرطان محافظت کند. سیستم ایمنی شامل غدد لنفاوی، طحال و گلبولهای سفید است. به طور معمول، میتواند سلولهای معیوب بدن را شناسایی کرده و از بین ببرد و از پیشرفت سرطان جلوگیری کند. اما سرطان ممکن است زمانی ایجاد شود که:
- سیستم ایمنی سلولهای سرطانی را تشخیص میدهد اما آنقدر قوی نیست که بتواند سلولهای سرطانی را از بین ببرد.
- سلولهای سرطانی سیگنالهایی تولید میکنند که سیستم ایمنی را از حمله به آن بازمیدارد.
- سلولهای سرطانی از سیستم ایمنی پنهان میشوند یا از آن فرار میکنند.
ایمونوتراپی به سیستم ایمنی بدن ما در مبارزه با سرطان کمک میکند. انواع مختلفی از درمانهای ایمونوتراپی وجود دارد. اینها به روشهای مختلف به سیستم ایمنی کمک میکنند تا سلولهای سرطانی را شناسایی کرده و به آنها حمله کند.