صورتیها: پروبیوتیکهای میکرو ارگانسیمهای زندهای هستند که از طریق غذاهای تخمیری و مکملهای غذایی به دست میآیند. مطالعات متعددی نشان میدهند که تعادل یا عدم تعادل باکتریها در سیستم گوارشی با وضعیت سلامتی و بیماری به شدت مرتبط میباشند. پروبیوتیکها با به توازن و تعادل رساندن باکتریهای رودهای طیف گستردهای از مزایا سلامتی را در سیستم گوارشی ترویج میکند. این مزایا شاملِ مزیتهای کاهش وزن، سلامت گوارش، عملکرد ایمنی و بسیاری از موارد دیگر است که در ادامه بررسی خواهیم کرد. در این مقاله فواید پروبیوتیک ها برای بدن را به صورت کلی خدمت شما همراهان محترم بیان میکنیم.
فواید پروبیوتیک ها برای بدن
به زبان ساده، پروبیوتیکها نوعی باکتری مفید برای بدن ما خصوصا برای دستگاه گوارش هستند. این باکتریها به سلامت روده کمک بزرگی میکنند چرا که رشد باکتریهای خطرناک را کنترل میکنند.
باکتریهای بدی که باعث عفونتها و التهاب روده میشوند. محققان این باکتریهای خوب را میکروارگانیزمهایی توصیف کردند که برای میزبان خود مزایای زیادی از نظر سلامتی دارند. اگر تعریف سادهتر بخواهید، پروبیوتیکها تعادل بین باکتریهای خوب و بد را برقرار میکنند و این باعث عملکرد بهتر بدن ما میشود. در ادامه با ۸ مزیت از فواید پروبیوتیک ها برای بدن آشنا خواهید شد.
۱- پروبیوتیکها به متعادل کردن باکتریهای مفید در دستگاه گوارش شما کمک میکنند
پروبیوتیکها شاملِ باکتریهای خوب یا مفید هستند. این میکرو ارگانیسمهای زنده هنگام مصرف شدن، در بدن فواید سلامتی بسیاری را به جا میگذارند. تصور میشود که این فواید، ناشی از توانایی پروبیوتیکها برای احیای تعادل طبیعی باکتریهای رودهای است. عدم تعادل یعنی تعداد باکتریهای بد نسبت به و باکتریهای مفید زیاد هستند. این عارضه دلایلی مختلفی مانند بیماری، داروها آنتی بیوتیک یا غیره، رژیم غذایی نامناسب و … داشته باشد. همچنین پیامدهای این عدم تعادل شامل مسائل گوارشی، آلرژیها، مشکلات سلامتی ذهنی، چاقی و … است.
پروبیوتیکها به طور معمول در غذاهای مخمری یافت میشوند و یا میتوان آنها را به صورت مکمل دریافت کرد. ماستهای پروبیوتیک یکی از منابع خوب برای دریافت این باکتری میباشند.
۲- پروبیوتیکها به درمان و جلوگیری از اسهال کمک میکنند
یکی دیگر از فواید پروبیوتیک ها برای بدن جلوگیری و درمان اسهال است، به طوری که پروبیوتیکها به خاطر توانایی خود برای جلوگیری از اسهال یا کاهش شدت آن مشهور هستند. اسهال یکی از عوارض شایع مصرف آنتیبیوتیکها است. این اتفاق به آن دلیل میافتد که آنتیبیوتیکها بر روی تعادل باکتریها در سیستم گوارش، تاثیر منفی میگذارند.
مطالعات متعددی نشان میدهند که مصرف پروبیوتیک به شدت با کاهش خطر اسهال در اثر مصرف آنتیبیوتیکها در ارتباط است.
در یک مطالعه، محققان دریافتند که پروبیوتیکها اسهال مرتبط با مصرف آنتیبیوتیک را تا ۴۲ % کاهش دادند. همچنین مصرف پروبیوتیکها میتوانند حتی انواع اسهالهای دیگر را نیز درمان کنند.
مرور گستردهای از ۳۵ مطالعه در این زمینه، نشان میدهد گونههای خاصی از پروبیوتیکها میتوانند مدت زمان اسهال عفونی را به طور متوسط ۲۵ ساعت کاهش دهند.
اثر بخشی پروبیوتیکها در درمان اسهال بسته به دوز مصرف و نوع عارضه متفاوت است. گونههایی از پروبیوتیکها با نامهای لاکتوباسیلوس رامنوس، لاکتوباسیلوس ساکی و مخمر ساکارومایسس بولاردی با کاهش خطر اسهال همراه هستند.
۳- مکملهای پروبیوتیک برخی از شرایط سلامت روانی را بهبود میبخشند
تعداد زیادی از مطالعات نشان میدهند که سلامت روده به سلامت روحی و روانی بستگی دارد. هم مطالعات حیوانی و هم انسان نشان میدهند که مکمل های پروبیوتیک میتوانند برخی از اختلالات روانی را بهبود بخشند.
مطالعات انجام شده در این زمینه در خصوص فواید پروبیوتیک ها برای بدن نشان میدهد که مصرف بیفیدوباکتر و لاکتوباسیلوسها میتوانند اضطراب، افسردگی، اوتیسم، اختلال وسواس فکری و مشکلات حافظه را بهبود ببخشند. مطالعات نشان میدهند، مصرف مکملهای پروبیوتیک به مدت ۸ هفته باعث کاهشِ سطوح افسردگی میشوند.
۴- برخی از گونههای پروبیوتیکها باعث حفظ سلامتِ قلبی میشوند
یکی دیگر از فواید پروبیوتیک ها برای بدن کمک به سلامت قلب است. پروبیوتیک ها با کاهش کلسترول LDL یا کلسترول بد و فشار خون به حفظ سلامت قلب کمک میکنند. برخی از باکتریهای تولید کننده اسید لاکتیک، کلسترول را با شکستن صفرا در روده کاهش میدهند. صفرا یک مایع طبیعی است که از کلسترول تشکیل میشود و به هضم کمک میکند.
با شکستن صفرا، پروبیوتیکها از جذب دوباره آن و ورود آن به خون با عنوان کلسترول مانع میشوند. بررسی ۵ مطالعه نشان میدهد که مصرف ماست پروبیوتیک به مدت ۲ تا ۸ هفته باعث کاهش ۴ تا ۵ درصدی کلسترول LDL میشود.
از طرف دیگر بررسی ۹ مطالعه دیگر در زمینه تاثیر پروبیوتیکها بر سلامت قلب نشان میدهد که مصرف پروبیوتیکها ممکن است فشار خون پایین را نیز کاهش دهند.
[box type=”download” align=”” class=”” width=””]مطلب پیشنهادی برای شما:
♦ شربت به لیمو چه فوایدی دارد؟
[/box]۵- پروبیوتیکها میتوانند شدت علائم آلرژی و اگزما را کاهش دهند
برخی از گونههای پروبیوتیک ممکن است از شدت اگزما در کودکان و نوزادان بکاهند. بر اساس تحقیقات انجام شده در این مورد میتوان یافت که نوزادانی که با شیر پروبیوتیک تغذیه میشوند نسبت به سایر نوزادان از علائم اگزمای کمتری برخوردار هستند. حتی این کودکان در دو سال اول زندگی با کاهش ۸۳ درصدی خطر ابتلا به اگزما مواجه بودند. اما ارتباط بین پروبیوتیکها و شدت اگزما هنوز ضعیف است و باید تحقیقات بیشتری انجام شود.
۶- پروبیوتیک میتواند به کاهش نشانههای اختلالات گوارشی خاص کمک کند
بیش از یک میلیون نفر در ایالات متحده از بیماری التهاب روده از جمله کولیت اولسراتیو و کرون رنج میبرند. انواع خاصی از پروبیوتیکها نظیرِ لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتر میتواند به افراد مبتلا به کولیک و کرون کمک کند. با این حال، ممکن است پروبیوتیکها مزایایی برای سایر اختلالات روده نیز داشته باشند. تحقیقات اولیه نشان میدهند که پروبیوتیکها ممکن است با علائم سندرم روده تحریک پذیر (IBS) را کاهش دهند.
۷- پروبیوتیکها می توانند سیستم ایمنی بدن شما را افزایش دهند
پروبیوتیکها به تقویت سیستم ایمنی بدن شما کمک میکند و مانع از رشد باکتریهای مضر روده میشوند. همچنین، برخی از پروبیوتیکها نیز تولید پادتنهای طبیعی بدن را ترویج میدهند.
این باکتریها سلولهای ایمنی بدن مانند سلولهای تولید کننده ایموگلوبین، لنفوسیت تی و سلولهای کشنده طبیعی را تقویت میکنند. یک بررسی بزرگ نشان میدهد که مصرف پروبیوتیک احتمال بروز و طول مدت عفونتهای تنفسی را نیز کاهش میدهد. البته کیفیت شواهد در این مورد بسیار ضعیف است.
۸- پروبیوتیکها به کاهش چربی و وزن کمک میکنند
پروبیوتیک ها ممکن است با تعدادی از مکانیسمهای مختلف به کاهش وزن کمک کنند. به عنوان مثال، برخی از پروبیوتیک ها از جذب چربی رژیم غذایی در روده جلوگیری میکنند و باعث میشوند که به جای ذخیره سازی چربی در بدن، از طریق مدفوع دفع شوند. همچنین پروبیوتیکها به شما کمک میکنند تا مدت زمان بیشتری احساس سیری داشته باشید.
برگرفته شده از: healthline.com