شاید ازدواج اجباری را مختص به زمانهای قدیم بدانیم، در حالی که این گونه نیست و هنوز هم ازدواج اجباری در بین جوانان وجود دارد. ازدواج اجباری زمانی است که عروس، داماد (یا هر دو) نمیخواهند با هم ازدواج کنند اما معمولا توسط خانوادههایشان تحت فشار قرار میگیرند. این فشار میتواند مالی، روحی، احساسی و یا حتی خشونت فیزیکی یا …. باشد. در ادامه این مطلب از مجله بانوان و دخترانه صورتیها در مورد ازدواج اجباری و عواقب ازدواج اجباری بحث خواهیم کرد. شما در ادامه خواهید خواند که چگونه ازدواج اجباری را تشخیص داده و از آن جلوگیری کنید و اینکه عواقب ازدواج اجباری چه خواهد بود. همراه ما باشید.
خشونت مبتنی بر احترام
اغلب قربانیان ازدواج اجباری معمولا گرفتار «خشونت مبتنی بر احترام» میشوند. این خشونت معمولا به منظور حفاظت از افتخارات خانواده اعمال میگردد و جوان احساس اجبار در ازدواج میکند و مدام تحت فشار است که هم در صورت قبول کردن، دچار مشکل خواهد شد و هم قبول نکردن! همیشه خشونت جسمی نیست بلکه میتواند روحی باشد و خانواده از این راه، فرزندش را راضی به ازدواج کند.
تفاوت ازدواج اجباری یا تنظیم شده
ازدواج تنظیم شده، ازدواجی است که خانواده ممکن است یک شریک زندگی برای شما پیشنهاد کنند اما دو نفر هنوز تصمیمی در مورد پذیرش ترتیبات پیش از ازدواج ندارند.
شاید شما فکر کنید که این خوب است ولی هنوز داستان تمام نشده، برخی از پدر و مادرها جوانان را مجبور به ازدواج میکنند. باور کردنی نیست که در سال ۲۰۱۴، ۱۲۶۷ مورد ازدواج اجباری در انگلیس دیده شده است. مثلا یک دختر ۱۸ ساله به دستور پدربزرگش به عقد پسر عموی خود (که هیچ وقت او را ملاقات نکرده بود) در آمد. پدر بزرگش قبل از ازدواج هر روز او را مورد ضرب و شتم قرار میداد.
ازدواج تنظیم شده، نوعی از اتحاد زناشویی است که عروس و داماد توسط افرادی غیر از خودشان، به ویژه توسط اعضای خانواده، مانند والدین انتخاب شدهاند.
ازدواجهای تنظیم شده از لحاظ تاریخی در بسیاری از فرهنگها برجسته بوده است. این ازدواج در بسیاری از مناطق، به ویژه در آسیای جنوبی، رایج میباشد اگر چه در بسیاری از نقاط دیگر جهان این عمل در طول قرن نوزدهم و بیستم کاهش چشمگیری یافته است. در واقع به این نوع سبک از ازدواج، ازدواج سنتی گفته میشود.
ازدواج تنظیم شده چندین زیر مجموعه دارد. ازدواجهای اجباری، در حالی که هنوز در برخی از فرهنگها انجام میشود، نوعی از ازدواج تنظیم شده نیستند و توسط سازمان ملل محکوم میشوند. با این حال، بسیاری از فرهنگها، ترتیبات ازدواج را قبل از این که زوج راضی شوند، انجام میدهند.
عواقب ازدواج اجباری چیست؟
عواقب ازدواج اجباری چیست؟ عواقب ازدواج اجباری بسیار زیاد است، ولی یکی از مهمترین عواقب ازدواج اجباری این است که قربانیان ازدواج اجباری، به هیچ کس اعتماد نخواهد داشت. همیشه دلیل ازدواج اجباری، والدین و خانواده نیستند، بلکه ممکن است به خاطر گذرنامه و یا برای سفر به خارج از کشور این ازدواج رخ دهد.
قربانیان ازدواج ممکن است مجبور شوند به عنوان برده خانگی زندگی کنند. این افراد نه تنها از همسرشان بلکه، توسط افراد دیگر نیز مورد آزار و اذیت قرار میگیرند.
زنان در ازدواجهای اجباری نیز اغلب از خشونت، تجاوز جنسی، حاملگی اجباری و زایمان رنج میبرند. کودکانی که حاصل این ازدواج شوند، به طور جدی تحت تاثیر قرار میگیرند. مثلا برای آنها خشونت امر کاملا عادی است و خود نیز در آینده آن را انجام خواهند داد. قربانیان ازدواج اجباری، فرصتهای محدودی را برای پیشرفت شخصی و تحصیلی دارند و برای انتخاب شغل، انتخابهای کمی داشته و یا هیچ حرفهای برای خودشان ندارند. همانطور که میبینید عواقب ازدواج اجباری بسیار زیاد است.
[box type=”download” align=”” class=”” width=””]مطلب پیشنهادی برای شما:
♦ ۷ مشکل عمومی که در ازدواج در سن کم رخ میدهد!
[/box]اقدامات لازم در صورت داشتن سوء ظن به ازدواج اجباری
ازدواج اجباری، سوء استفاده و غیرقانونی است. بنابراین باید به عنوان بخشی از سیاستهای محافظت از کودک و بزرگسالان مورد توجه شما قرار گیرد. اگر نگرانی در رابطه با یک کودک زیر ۱۸ سال در رابطه با ازدواج اجباری دارید، وظیفه قانونی شما این است که این اطلاعات را با مراقبتهای اجتماعی یا پلیس از طریق رهبری محافظت در سازمان خود به اشتراک بگذارید.
افرادی که بیش از ۱۸ سال سن دارند باید تحت شرایط و ضوابط نگهداری بزرگسالان سازمان شما بررسی شوند و این به تناسب شرایط شما متفاوت خواهد بود.
حق داشتن حقوق محرمانه بیش از ۱۸ سال، باید مورد احترام قرار گیرد. اگر آنها نمیخواهند اقدامات لازم را اتخاذ نمایند، شاید به این دلیل باشد که خانوادههایشان محاکمه میشوند، این چیزی است که بسیاری از قربانیان آن را در نظر میگیرند. شما نباید این مسئله را با خانواده قربانی مطرح کنید، زیرا این تنها خطر آسیب را افزایش میدهد.
یک حکم احتمالی در مورد ازدواج اجباری
مهم است که هر مورد ازدواج اجباری به طور جدی مورد توجه قرار گرفته باشد، زیرا شما فقط میتوانید یک فرصت برای تغییر زندگی قربانیان ایجاد کنید. این به عنوان یک قاعده شانس، شناخته میشود.
به طور عملی، باید به جمع آوری اطلاعات در مورد شرایط شخصی پرداخته و ارجاع و یا گزارش آنها را به واحد ازدواج اجباری (FMU) برای کمک فوری بفرستیم.
FMU منبع اصلی کمک و راهنمایی برای قربانیان ازدواج اجباری، قربانیان احتمالی و کسانی است که احتمال دارد با آنها تماس بگیرند. اطلاعات تماس آنها را میتوانید در این جا پیدا کنید.
بر اساس کنوانسیون بینالمللی حقوق کودک که ایران نیز آن را امضا کرده، تمامی افراد زیر ۱۸ سال کودک محسوب میشوند. این کنوانسیون همچنین اعلام کرده است که ازدواج کودکان ممنوع میباشد.
آمار ازدواج اجباری در ایران:
آمار دقیقی از ازدواجهای اجباری در ایران وجود ندارد ولی با رجوع به برخی از آمارها میتوان پی به آن برد. طبق آمارهای بیان شده در سال ۱۳۹۲ در ۹ ماه نخست، ازدواج سی و یک هزار دختر زیر ۱۵ سال ثبت شده است.
همچنین همین آمار بیان میکنند که بیش از یک سوم ازدواجهای ثبت شده در این مدت زمان مربوط به دختران زیر ۱۹ سال بوده است.
ازدواجهای اجباری هیچ جایگاهی در قانون مدنی ندارد و طبق قانون، هر عقدی که به اجبار از سوی خانوادهها صورت گیرد، باطل است و به رسمیت شناخته نمیشود [منبع این گفته]
ازدواج اجباری در قرآن:
در قرآن هیچ گونه آیهای در مورد ازدواج اجباری وجود ندارد ولی با استناد به دیگر موارد مانند سنت، عقل و اجماع میتوان بیان کرد که ازدواج اجباری دختر در اسلام کاملا نهی شده است.
به گونهای که اگر دختر بدون رضایت و تنها با اجبار پدر به ازدواج کسی در بیاید، عقد او باطل است و اگر فرزندی از این ازدواج به دست آید، حلال زاده نبوده و ولد شبهه است و بر پدر نیز گناه بزرگی است [ منبع این گفته]
ممنون که همراه ما بودید، لطفا نظر خود را راجع به عواقب ازدواج اجباری بیان کنید. اگر شما نیز ازدواج اجباری داشتهاید و یا کسی را میشناسیدکه به این صورا ازدواج کرده است لطفا داشتهها و تجربیات خودتان را با دیگر کاربران مجله به اشتراک بگذارید.
لینک منبع:
مطالب جالبی روبیان کردید .ازدواجاجباری حتی خیانت روهم به دنبال داره وازهمه مهمترباعث رفتن زوجین به سمت گناه وروابط نامناسب دیگع میشع .باید چنین زوج هایی به یک روانشناس یا مشاورخانواده مرجعه کنن تا باتصمیم مشاورراه درست برای پاک کردن این اجبار روی زندگیشون کمکشون کنه بهترین راه ایجادعلااقه دوطرفه بین هردوفردبوسیله پاک کردن گذشته ودلیل ازدواجشونه
همیشه هم به این سادگیا نیست …. و ازدواج اجباری مختص دختران بیچاره ی زیر ۱۸سال نیست . خیلی عوامل در ازدواج اجباری نقش دارن!دختر بیچاره ی یه خانواده ک فکر میکنه خانواده حمایتگرش هستن حالا باید با اجبار همون خانواده شوهر کنه بره … مستقیما و بدون آگاهی و کمک کسی وارد یه زندگی زناشویی با مشکلات جدید و بزرگ بشه.
ازدواج اجباری هنوزم هست … زیادم هست … خیلیاشم بخاطر فقر و بدبختی و بی کسی یا تحقیر و حمایت نشدن و نداشتن آگاهیه!
… مثلا یه پدرومادری از نسل قبل سنتی ازدواج کردن باهم ب کلی مشکل رسیدن حالا نمیدونن خوب و بد خودشون چیه ها ولی واس بچه های بدبخت تصمیم میگیرن و رو حرفشونم نمیشه حرف زد بنا ب کلی دلایل!
مرسی رحان جون …کمترجایی دیدم ب این موضوعات پرداخته بشه.حقیقتا دمتون گرم…
متاسفانه تو کشور ما زیادم هست ولی کسی نمیدونه البته تو خیلی کشوراهم هستش بیچاره دخترایی که گرفتار این ازدواجا میشن و به نظرم تو کشورم به دخترا و زنان ظلم میشه کودک همسری_چندهمسری
ازدواج اجباری_تجاوز و……امیدوارم یه روز همه اینا ازبین بره
ازدواج اجباری به چه قیمتی مگه میشه پسر چهل یا بالاترساله از تاهل چی میخواد ارامش تفاهم وفرزند بر طبق نظر روانشناسان باید فاصله سنی زیر پنج ساله باشه تا بیای ازدواج کنی وپس اندازی برا فرزند دیگه فرزندی نیست از سن قابل قبول گذاشته بعد باید بریزی تو حلق دکترا شاید بشه یا رحم اجاره کنی یا از بهزیستی بگیری .اما در جامعه میبینی روابط خارج از ازدواج اصلا نیاز به سن نداره وتعهد وخطری هم نداره که برا مهر بری زندان معلومه جوان به کدام سمت میره.شاید این نظر باب میل عده ای نباشه ولی امار بگیرید به امار ده میلیونی نزدیک به این سنین پی خواهید برد .اونهایی هم که میگن حرامه توضیح بدن فاصله سنی در اسلام چرا با نظر کارشناسان فرق میکنه اصلا چرا مهر غیر منطقی است مگه ۱۴ سکه حضرت زهرایی نبود چی شد صفر گذاشتن جلوش