شاید برای شما هم پیش آمده باشد که در قسمت پاهایتان، احساس گرما و یا سوزش نمایید، این احساس معمولا در شب اتفاق میافتد؛ و دامنه آن میتواند خفیف باشد و یا شدید. همچنین گاهی اوقات احساس گرما و سوزش در پاها، میتواند همراه با علائمی مانند قرمزی و تورم و … همراه باشد. با این حال در بیشتر افراد نشانههای فیریکی ندارد. در ادامه این مطلب از مجله بانوان و دخترانه صورتیها، در مورد درمان و علت گرم شدن کف پا بحث خواهیم کرد.
علت گرم شدن کف پا
چند حقیقت کوتاه ولی مهم را بیان میکنیم:
حقایقی کوتاه در مورد پاهای داغ:
- علت پاهای داغ میتواند از عواملی مانند انتخاب کفش نادرست باشد.
- پای ورزشکارها عموما میتواند خارش و یا سوزش داشته باشد.
- پوشیدن کفش یا جوراب ساخته شده از مواد مصنوعی نیز میتواند به داشتن پاهای گرم منجر شود.
- درمان پزشکی، علائم گرم شدن پاها را کاهش میدهد.
علل داغ بودن کف پاها
علل متعددی میتواند منجر به گرم شدن پاها و سوزش شود، از جمله علت گرم شدن کف پا :
- کمبود مواد مغذی
- عفونت قارچی
- بارداری
- کمبود ویتامین B6
- کمبود ویتامین B-12
- اختلالات اشتها
- سو مصرف الکل
- سن بالا
- وضعیت اقتصادی پایین
- و …
موارد نام برده در بالا میتوانند علت گرم شدن پا باشند، لذا اگر شما هم با پاهای داغ مواجه هستید، باید ابتدا بدانید که علت پاهای داغ چیست؟ اگر متوجه نشدید حتما برای تشخیص به پزشک مراجعه نمایید. در ادامه علت گرم شدن کف پا را بررسی میکنیم:
نوروپاتی دیابتی
یکی از شایعترین علل پاهای داغ، نوروپاتی دیابتی است. این وضعیت از آسیب به اعصاب و عوارض دیابت نوع ۱ و نوع ۲ ایجاد میشود. این افراد علاوه بر گرم شدن پاها، احساس سوزش را نیز تجربه میکنند. علائم دیگر شامل درد، سوزن شدن و بیحسی در بازوها، دستها و پاها میباشد.
بارداری
زنان باردار به علت تغییرات هورمونی که باعث افزایش دمای بدن میشوند ممکن است گرم شدن پاها را تجربه کنند. افزایش دما در پاها به دلیل افزایش وزن طبیعی و افزایش مایع بدن میباشد و همین هم در داغ شدن پاها در طول بارداری نقش زیادی دارد.
یائسگی
یائسگی هم میتواند باعث تغییرات هورمونی شود که منجر به افزایش دمای بدن و پوسیدگی گردد. اکثر زنان سن یائسگی را بین ۴۵ تا ۵۵ سالگی تجربه میکنند. پس یک علت گرم شدن کف پا یائسگی است.
عفونت قارچی
تخمین زده میشود که ۱۵ تا ۲۵ درصد افراد مبتلا به پرفیوژن (یک عفونت قارچی رایج است) هستند. درمان سریع این عفونت مهم است زیرا احتمال دارد به سایر نقاط بدن و همچنین افراد دیگر گسترش یابد.
قرار گرفتن در معرض فلزات سنگین
قرار گرفتن در معرض فلزات سنگین مانند آرسنیک، سرب و یا جیوه میتواند باعث احساس سوزش در پا و دست شود. اگر سطوح این مواد در بدن افزایش یابد، میتواند سطوح سمی را به دست آورده و شروع به دخالت در عملکرد عصبی کنند.
شیمی درمانی
شیمی درمانی برای درمان سرطان استفاده میشود. شیمی درمانی سلولهای سرطانی را در بدن دفع میکند. با این حال، این کار میتواند موجب آسیب عصبی و علائم مربوط به سوزش و احساس گرما در پاها و دستها گردد.
Charcot-Marie-Tooth (CMT)
در برخی از افراد، این فرم نوروپاتی ارثی میتواند منجر به پوسیدگی یا سوزش پا شود. CMT یکی از شایعترین اختلالات عصبی ارثی است که در هر ۲۵۰۰ نفر در ایالات متحده ۱ نفر به آن مبتلا میباشد.
بیماری مزمن کلیوی
بیماری مزمن کلیوی که همچنین به عنوان اورمیا شناخته شده است میتواند یکی از عللهای گرم شدن کف پا باشد. همانطور که میدانید از اختلال در کلیه ایجاد میشود. در این موقع اندامهای دیگر قادر به حذف سموم بدن از طریق ادرار نیستند. با گذشت زمان سموس افزایش یافته و باعث ایجاد نوروپاتی میشوند.
کم کاری تیروئید
داشتن سطح پایین هورمون تیروئید، وضعیتی که به عنوان کم کاری تیروئید شناخته میشود، میتواند منجر به سوزش، بی حسی یا درد در پاها، بازوها و دستها شود. این احساسات به دلیل داشتن سطح پایین دمای بدن ایجاد میشود. در واقع هورمونهای تیروئید منجر به آسیب عصبی و در نتیجه حساس گرما در ناحیه پاها و دستها میشوند.
[box type=”download” align=”” class=”” width=””]مطلب پیشنهادی برای شما:
♦ علائم بیماری تیروئید در زنان چیست؟
[/box]اچ آی وی یا ایدز
یکی از نشانههای بیماری ایدز، نوروپاتی محیطی و پاهای گرم یا سوزان است. تخمین زده میشود که آسیب به اعصاب، علائم نزدیک به یک سوم افراد مبتلا به HIV است. با توجه به نوشتههای بنیاد نوروپاتی محیطی، برخی از داروهای ایدز، از جمله برخی از مهارکنندههای معکوس دی ان ای تکرترپسایتی نوکلئوزیدی (NRTI) باعث ایجاد نوروپاتی میشوند.
سوء مصرف الکل
یکی دیگر از علل رایج پاهای گرم، مصرف بیش از حد الکل است که میتواند به آسیب عصبی در پاها و سایر قسمتهای بدن منجر شود، وضعیتی که به عنوان نوروپاتی الکل شناخته میشود.
در این موقع، آسیب عصبی رخ میدهد، به این دلیل که الکل توانایی بدن برای جذب و استفاده از مواد مغذی خاصی که برای عملکرد مناسب عصب حیاتی هستند را کاهش میدهد. پس در حالت کلی الکل برای اعصاب در بدن سمی است.
سندرم Guillain Barre (GBS)
هنگامی که سیستم ایمنی به سیستم عصبی محیطی حمله میکند، سندرم Guillain-Barre ایجاد میشود. علائم این سندرم شامل درجههای مختلف بیحسی، سوزن شدن و ضعف در پاها و همچنین در بازوها است. GBS یک اختلال نادر است که بر روی ۱ نفر از هر ۱۰۰،۰۰۰ نفر تاثیر میگذارد. مردان و زنان به طور برابر با GBS مستعد هستند.
پلی آنزیم دمیلینین التهابی مزمن (CIDP)
این اختلال عصبی با اختلال عملکرد حسی و ضعف پیشرفته در پاها در مدت زمان طولانی، مشخص میشود. این اختلال میتواند احساس گرما، سوزن یا سوزش در پا و دست ایجاد کند.
ارتیرولالژیا
Erythromelalgia یک بیماری نادر است که به طور عمده بر روی پا تاثیر میگذارد و با احساس درد، قرمزی و گرما در پا و دست تشخیص داده میشود. علائم میتواند به طور مداوم یا دورهای رخ دهد.
واسکولیت
این وضعیت که التهاب رگهای خونی را مشخص میکند، میتواند درد و سوزش در پا را ایجاد کند، زیرا خون نمیتواند به طور آزاد به انتهای جسم منتقل شود. این دلیل میتواند به آسیب بافت نیز منجر شود.
سارکوئیدوز
در این شرایط التهابی، گروههای کوچکی از سلولهای التهابی که گرانولومای نامیده میشوند در بدن رشد میکنند. اگر پوست یا سیستم عصبی آسیب دیده باشد، در قسمت پا احساس گرمای شدیدی را حس خواهید کرد.
فاکتورهای شیوه زندگی
کفش ضعیف و یا پیاده روی به مدت زمان طولانی، به خصوص در دماهای گرم میتواند منجر به پوسیدگی یا سوختگی در قسمت پاها شود.
روشهای درمان گرم شدن پاها
درمان پاهای داغ متفاوت است و بستگی به علت اصلی این پدیده دارد. درمان میتواند شامل موارد زیر باشد:
رسیدگی به وضعیت سلامتی شما توسط پزشک
هنگامی که به عنوان مثال پاهای داغ ناشی از نوروپاتی دیابتی ایجاد میشود، تنظیم میزان قند خون ممکن است باعث تسکین این احساس شود.
تغییر دارو
گاهی اوقات تغییر داروها ممکن است به درمان این احساس کمک کند. همانطور که در مورد داروهای HIV که منجر به نوروپاتی میشود، با تغییر این دارو بیمار به شرایط عادی برمیگردد. البته مهم این است که فقط با مشاوره پزشک داروهایتان را تغییر دهید.
تغییر سبک زندگی
کفشها تاثیر زیادی در درمان پاهای گرم دارند؛ پس بهتر است در انتخاب کفش مناسب دقت کنید. در صورت پوشیدن کفشهای نامناسب، پاهایتان عرق کرده و احساس گرما خواهید کرد. بهتر است برای سالم ماندن پاهایتان، این تغییرات را ایجاد کنید:
- هر روز کفشهای مختلف را بپوشید.
- اطمینان حاصل کنید که کفشها مناسب پاهایتان هستند و جریان هوا در داخل کفش وجود دارد.
- جورابهایتان را به طور مرتب تغییر دهید، مخصوصا بعد از کار کردن.
- به دنبال جورابهایی باشید که رطوبت را از پوست دور کند یا جورابهای پنبهای طبیعی را انتخاب کنید.
- هرگز جوراب و کفشهای مرطوب نکنید.
- در آب و هوای گرم، صندل بپوشید.
- هنگام استفاده از استخرهای عمومی بهداشت پاهایتان را رعایت کنید.
- پودر پا را برای جذب رطوبت بیش از حد از پاها استفاده کنید.
- در صورت امکان، از زمانهای طولانی ایستادن یا پیاده روی اجتناب کنید.
چه وقت باید به دکتر مراجعه کنیم؟
افرادی که به طور مداوم مبتلا به بیماری پاهای گرم هستند یا پاهایشان اغلب مشکل دارد؛ پزشک باید دقت داشته باشد که علت گرم شدن کف پا چیست. جایی که آسیب عصبی علت است، جلوگیری از پیشرفت نوروپاتی، ضروری است.
ممنون که با مطلب علت گرم شدن کف پا همراه ما بودید، لینک منبع: