صورتیها: آیا تابه حال سوزن سوزن شدن صورت را تجربه کردهاید؟ اگر این چنین باشد پس میدانید که چقدر حس بدی است و باید سریع رفع شود. بهتر است بدانید که سوزن سوزن شدن پوست و حتی صورت را میتوان در خانه درمان کرد. در این مقاله ما قصد داریم انواع مختلف روش های درمان سوزن سوزن شدن صورت را به شما معرفی کرده و حتی علل این عارضه را بررسی کنیم. در انتها نیز عوارض این سوزن سوزن شدن را خواهید خواند.
سوزن سوزن شدن صورت
سوزن سوزن شدن پوست براساس گفتههای عصب شناسان آمریکایی یک اختلال عصبی به نام پارستزی (خواب رفتن) است که در اثر برخی از فعل و انفعالات به وقوع پیوسته در بدن رخ میدهد. همان طور که میدانید اطلاعات از طریق بافتهای عصبی به مغز منتقل میشوند. هنگامی که بافت یا سلولی باریک یا فشرده شود عمل انتقال اطلاعات به مشکل خواهد خورد پس بدن برای رفع آن مجبور به برزو برخی علایم مثل سوزن سوزن شدن میکند.
در حالت پارستزی گذرا عارضه سوزن سوزن شدن و یا احساس خارش دارای درد نیست و به خودی خود از بین میرود اما اگر احساس گزش پوستتان به دلیل وجود بیماری است و احساس درد دارید این حس درد میتواند نشان دهنده یک بیماری عصبی در شما باشد که بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
قبل از اینکه سراغ درمانهای خانگی سوزن سوزن شدن صورت برویم بهتر است با عوامل ایجاد کننده آن آشنا شویم.
دلیل سوزن سوزن شدن پوست:
باید بدانید که سوزن سوزن شدن صورت خود یک بیماری محسوب نمیشود اما میتواند نشانه بروز بیماری در شما باشد. پارستزی در اثر برخی از عوامل بسیار شایع به وجود میآید. عواملی مثل:
- بیماریهای روانی
- آسیب دیدهگی در نخاع فوقانی
- کم آبی در حدود ۵-۶ درصد
- گردش نامناسب خون در بدن
- کمبود ویتامین B6
- افراد دارای همودیالیز مزمن
- مصرف زیاد مشروبات الکلی
- بارداری یا دوران شیردهی نوزاد
- مصرف داروهایی مثل فنلزین، ایزونیازید، پنی سیلامین
همگی جزو عواملی هستند که میتوانند منجر به بروز سوزن سوزن شدن گردند. در این بین عوامل و بیماریهای پزشکی نیز وجود دارند که باعث بروز این عارضه میشوند. این عوامل نیز عبارتند از:
- سکته مغزی
- اختلال خود ایمنی
- فشرده سازی عصب سه قلو
- آنسفالیت
- میلیت عرضی
- آسب دیدگی ناحیه صورت و دندان
- سار کوئیدوز
- تومورهای مغزی
میلیت عرضی یک عارضه عصبشناسی است که به دلیل التهاب در طناب نخاعی روی میدهد.
علایم و نشانههای سوزن سوزن شدن صورت چیست؟
سوزن سوزن شدن صورت معمولا با نشانههایی مثل بی حس شدن صورت یا احساس گزگز در ناحیه پوست پدیدار میگردد ولی در برخی از زمانها نیز با درد یا حساسیت قسمت سوزن شده همراه میگردد.
هنگام سوزن سوزن شدن صورت چه کار کنیم؟
شاید این هم سوالی بشد که برایتان پیش بیاید. در این مرحله بهتر است به پزشک مراجعه کنیم چرا که قبلا گفتیم احساس سوزن سوزن شدن ممکن است نشانهای از بروز یک نوع بیماری در شما باشد.
هنگامی که به پزشک مراجعه کردید، ممکن است دکتر برای تشخیص بیماری:
- تجویز MRI
- آزمایش خون
- مراجعه به روان پزشک
را از شما بخواهد که انجام دهید تا یک تشخیص درست و بسیار دقیق داشته باشد.
درمان سوزن سوزن شدن صورت:
درمان پارستزی فقط با شناخت عامل ایجاد کننده آن میسر است و ارتباط تنگاتنگی به آن دارد. درمان سوزن سوزن شدن خفیف پوست بسیار راحت است و میتوان گفت که خود به خود از بین میرود اما برای درمان پارستزی شدید روانپزشک یا دکتر متخصص مغز و اعصاب از کورتیکواستروئید استفاده میکند.
کورتیکواستروئیدها (کورتون) به استروئیدهایی گفته میشود که در بخش قشری (کورتکس) غده فوق کلیوی (آدرنال) ساخته میشوند.
به طور کلی میتوان برای درمان سوزن سوزن شدن صورت از دو روش درمانی استفاده کرد:
- درمان با روش پزشکی
- درمان با روش خانگی
۱۰ نکته مهم برای جلوگیری از سرماخوردگی در پاییز و زمستان
[/box]
حال بپردازیم به روش های خانگی درمان سوزن سوزن شدن صورت.
روش های خانگی درمان سوزن سوزن شدن صورت:
برای درمان سوزن سوزن شدن پوست صورت روشهای خانگی متنوعی وجود دارد که شما میتوانید از آنها استفاده کنید. برخی از این روشهای خانگی درمان پارستزی عبارتند از:
۱- استفاده از رفتار درمانی:
درمان شناختی رفتاری (CBT) که بر تمرینات حسی متمرکز است، میتواند به بیمار مبتلا به سوزن سوزن شدن صورت کمک کند تا تغییرات در تکانههای عصبی را درک کرده و کنترل نماید.
تربیت مجدد حسی میتواند به بیمار کمک کند تا در صورت پارستزی، برداشتهای لمسی خود را از دست دهد. این شکل از CBT حواس را آموزش میدهد تا بین احساس لمس متحرک و احساس لمس ثابت تفاوت قائل شود. همچنین رفتار درمانی به بیمار کمک میکند تا محل لمس روی پوست آسیب دیده را ارزیابی کند. با این حال، محرک تحریک احساسات لمسی هرگز نباید آنقدر شدید باشد که بیمار درد را متحمل شود.
۲- تمرین کردن مراقبتهای ذهنی:
مراقبتهای ذهنی نیز یکی از روش های ساده درمان سوزن سوزن شدن صورت در خانه است. این کار به مبارزه با استرس پرداخته و موجب آسودگی بدن و ذهن شما خواهد شد.
مداخلات مبتنی بر ذهن آگاهی میتواند به تسکین درد و همچنین کاهش علائم افسردگی در افراد مبتلا به بیماریهای مزمن کمک کند.
اگرچه ارتباط مستقیمی بین درمانهای لرزش صورت و مدیتیشن وجود ندارد، اما تمرین مراقبه ذهن میتواند به مدیریت استرس و افسردگی کمک کند.
۳- استفاده از مکملهای ویتامین B6:
کمبود ویتامین B6 با آسیب عصبی و سوزن سوزن شدن صورت و عصب همراه است، که با مصرف مکمل آن میتوان این احساس را از بین برد.
مکمل رژیم غذایی پیریدوکسین به دلیل عدم توانایی ذاتی بدن در سنتز آن ضروری است. اگرچه رژیم غذایی برای تأمین نیازهای ویتامین B6 ما کافی بوده و کمبود آن نادر است، اما برخی از افراد مستعد کمبود ویتامین B6 هستند. افراد بزرگسال در اثر کمبود ویتامین B6 ممکن است دچار سوزن سوزن شدن دست، پاها و صورت شوند.
پس از تأیید پزشک، حتما از مکملهای ویتامین B6 نیز استفاده کنید.
۴- شیره زردچوبه بنوشید:
زردچوبه دارای مادهای به نام کورکومین است که به دلیل خاصیت ضد التهابی، میتواند به برطرف شدن سوزن شدن صورت کمک کند.
کورکومین ( Curcumin) از اجزا فعال ادویه زردچوبه است و دارای خواص ضد التهابی میباشد. کورکومین یک آنتی اکسیدان بسیار قوی است.
آسیبهای عصبی ابتدا در فیبرهای حسی بروز میکند و به عنوان درد و سوزن سوزن شدن احساس میشوند. با آسیب دیدگی در ناحیه الیاف عصبی، فرایندهای مختلف بیولوژیکی به مرحله اجرا در میآیند و آسیب به صورت درد، سوزن سوزن شدن و بی حسی ظاهر میشود.
ماهیت ضد التهابی کورکومین میتواند به کاهش تولید مولکولهایی که باعث التهاب میشوند کمک کند.
نحوه آماده کردن شیره زردچوبه:
- ۸ قطعه زردچوبه را درون قابلمه قرار دهید.
- مقداری شیر به آن اضافه نمایید.
- حدود ۱۵ دقیقه آن را بجوشانید.
- شیر را از صافی بگذرانید و روزانه ۱ لیوان از آن میل کنید.
۵- عصاره جینکو بیلوبا بگیرید:
استفاده از عصاره این گیاه نیز یکی دیگر از روشهای خانگی درمان سوزن سوزن شدن است. عصاره جینکوبیلوبا با فعالیت های آنتی اکسیدانی به عنوان یک محافظت کننده سیستم عصبی تأیید شده است که میتواند به مبارزه با استرس و کاهش آسیبهای عصبی کمک کند..
ارزش دارویی آن از توانایی آن در جلوگیری از صدمات ناشی از اکسیداسیون و تأثیرات مثبت آن در ترمیم عصب، نارسایی مغزی و بیماری عروق محیطی ناشی میشود.
نتایج حاصل از یک تحقیق در رابطه یا تاثیر گیاه کهن دار در از بین بردن سوزن سوزن شدن صورت حاکی از آن است که این گیاه میتواند پارستزی را مهار کرده و همچنین روند بهبودی عصبهای دارای مشکل را تسریع کند.
مقدار توصیه شده GBE برای بزرگسالان ۱۲۰-۲۴۰ میلی گرم در روز است.
عوارض سوزن سوزن شدن صورت چیست؟
سوزن سوزن شدن پوست میتواند با بسیاری از بیماریها همراه باشد. سوزن شدن طولانی مدت صورت میتواند منجر به عوارض شدید شود. به عنوان مثال اگر علت سوزن سوزن شدن پوست شما مغزی باشد آسیب مغزی بسیار خطرناک خواهد بود و اگر ناشی از عملکرد نامناسب سیستم عصبی باشد فلج شدن بدن.
سوزن سوزن شدن صورت به مدت طولانی میتواند نشانه بدی برای شما باشد. در صورتی که علائم بیش از چند دقیقه ادامه داشته باشد باید به متخصص مراجعه کنید.
همان طور که گفتیم سوزن سوزن شدن صورت اغلب به عنوان نتیجه آسیب به عصب سه قلو ظاهر میشود. دلایل مختلفی وجود دارد که میتواند باعث ایجاد سوزن شدن صورت شود و بر همین اساس باید عامل آن را شناسایی کرده سپس به درمان اقدام کنید.
موارد خفیف به آسانی قابل رفع هستند اما اگر پارستزی شما به مدت طولانی ادامه یابد باید به پزشک متخصص مراجعه کنید.
امیدواریم مقاله «سوزن سوزن شدن صورت» مورد پسند شما عزیزان واقع شده باشد و بتوانید از آن برای درمان خود استفاده کنید.
چنانچه نکته نظر خاصی در مورد درمان پارستزی مدنظرتان است و ما به آن اشاره نکردیم حتما در بخش نظرات بیان نمایید.
منبع: top10homeremedies