هیپرتیروئیدیسم زمانی اتفاق میافتد که هورمون تیروئید در بدن شما بیش از حد وجود داشته باشد و اصطلاحا به آن پرکاری تیروئید یا تیروتوکسیکوز نیز گفته میشود. یک غده تیروئید فعال یا بزرگ ممکن است هورمون تیروئید بیشتری تولید کند. غده تیروئید یک غده پروانهای شکل است که در جلوی گردن قرار دارد. برخی از انواع پرکاری تیروئید ممکن است ژنتیکی باشند. درمانهای مختلفی برای پرکاری تیروئید وجود دارند که یکی از آنها رژیم غذایی هیپرتیروئیدیسم است. در این مقاله غذاهای مجاز و غیر مجاز برای این بیماری را بررسی خواهیم کرد.
رژیم غذایی هیپرتیروئیدیسم
بیماری گریوز شایعترین علت هیپرتیروئیدیسم در ایالات متحده است. پرکاری تیروئید در زنان ۷ تا ۸ برابر بیشتر از مردان است. در برخی موارد نادر سرطان تیروئید نیز ممکن است باعث پرکاری تیروئید شود. این رشته، هورمونهای تیروئید به نام T۳ و T۴ را تولید میکند. این هورمونها:
- به افزایش انرژی در بدن
- به تعادل دمای بدن
- به عملکرد درست مغز، قلب و سایر اعضای بدن
کمک میکنند.
علائم پرکاری تیروئید در زنان
هیپرتیروئیدیسم میتواند به راحتی با سایر مشکلات سلامتی اشتباه گرفته شود. طیف وسیعی از علائم آن عبارتند از:
- کاهش وزن ناگهانی
- افزایش اشتها
- اضطراب، تحریک پذیری و عصبانیت
- تغییرات خلق و خوی
- اختلال در خواب
- احساس گرم بودن
- تعریق
- ضربان قلب سریع یا قلب تپش قلب
- خستگی و کوفتگی
- ضعف عضلانی
- لرزش دست یا لرزش خفیف
- تغییر در حرکات روده
- نازک شدن پوست
- موی نازک و شکننده
- تغییر زمان قاعدگی
- گواتر
- تورم در پا و گردن
- تغییرات چشمی
- پوست قرمز و ضخیم در بالای پا و ساق پا
درمان استاندارد برای پرکاری تیروئید
پرکاری تیروئید حتما باید درمان شود. میزان بالای هورمونهای تیروئید در بدن شما میتواند سمی باشد. عدم درمان پرکاری تیروئید ممکن است منجر به مشکلات قلبی، از دست دادن استخوان، خطر شکستگی و مسائل دیگر شود. پزشک برای درمان پرکاری تیروئید میتواند داروهای آنتی تیروئید را تجویز کند. این داروها به تعادل پرکاری غده تیروئید کمک میکنند. در برخی موارد، درمان ممکن است شامل پرتودرمانی یا عمل جراحی تیروئید نیز باشد. برخی از مواد معدنی، ویتامینها و مواد مغذی دیگر برای تعادل عملکرد تیروئید لازم هستند. در اکثر موارد رژیم غذایی هیپرتیروئیدیسم که شامل رژیم غذایی کم ید میباشد قبل از ارائه درمانهای پرکاری تیروئید تجویز میشود. برای مثال، قبل از انجام پرتودرمانی برای از بین بردن سلولهای تیروئد آسیب دیده باید یک رژیم غذایی کم ید را دنبال کنید. همچنین پس از درمان نیز باید در مصرف ید تعادل داشته باشید. غذاهای دیگر به محافظت از تیروئید کمک میکنند و اثرات طولانی مدت پرکاری تیروئید را کاهش میدهند.
[box type=”download” align=”” class=”” width=””]مطلب پیشنهادی برای شما:
♦ بایدها و نبایدهای رژیم غذایی در دوران بارداری
[/box]
برای پرکاری تیروئید چه بخوریم
غذاهای کم ید
ید به عنوان ماده معدنی نقش کلیدی در ایجاد هورمونهای تیروئید دارد. رژیم غذایی کم ید به کاهش هورمونهای تیروئید کمک میکند. برای داشتن رژیم غذایی هیپرتیروئیدیسم خواراکیهای زیر را امتحان کنید:
- نمک غیر ید دار
- قهوه یا چای (بدون شیر و محصولات لبنی یا سویای مبتنی بر کرم)
- سفیده تخم مرغ
- میوه تازه یا کنسرو شده
- کره آجیل و آجیلهای خام
- نان خانگی و نان بدون نمک ، لبنیات و تخممرغ
- پاپ کورن بدون نمک ید دار
- جو
- سیب زمینی
- عسل
- شربت افرا
سبزیجات کریستالی
سبزیجات کریستالی و دیگر انواع آنها ممکن است تیروئید شما را از مصرف ید به طور کامل متوقف کند. آنها ممکن است برای پرکاری تیروئید مفید باشند:
- شاخههای بامبو
- کلم بوک چوی
- کلم بروکلی
- جوانههای بروکسل
- کاساوا
- گل کلم
- کولارد سبز
- کلم پیچ
- خردل
- رباطگا
ویتامینها و مواد معدنی
بسیاری از مواد غذایی برای سلامتی تیروئید و تعادل تولید هورمون تیرویید، ضروری هستند.
آهن
آهن برای بسیاری از توابع بدن، حیاتی است، از جمله برای سلامت تیروئید مهم میباشد. این کانی برای سلولهای خونی لازم است تا اکسیژن را به سلولهای بدن حمل کند. سطح پایین آهن به هیپرتیروئیدیسم مرتبط است. مقدار زیاد آهن در رژیم غذایی خود را با غذاهای زیر تامین کنید.
- لوبیای خشک شده
- سبزیجات برگ سبز
- عدس
- آجیل خام
- مرغ و بوقلمون
- گوشت قرمز
- دانهها
- غلات کامل
سلنیوم
غذاهای غنی از سلنیوم ممکن است به تعادل میزان هورمونهای تیروئید کمک کرده و از بدن شما را در برابر بیماری محافظت کند. سلنیوم به جلوگیری از آسیب سلولی و حفظ سلامتی تیروئید و بافتهای دیگر کمک میکند. منابع غذایی خوب سلنیوم عبارتند از:
- آجیل بادام برزیلی
- دانه های کوسکوس
- دانههای چیا
- قارچ
- چای
- گوشت گاو و گوسفند
- برنج
- سبوس جو
- مرغ و بوقلمون
- دانههای آفتابگردان
فلز روی
روی به شما کمک میکند از مواد غذایی برای ایجاد انرژی استفاده کنید. این ماده معدنی، سیستم ایمنی بدن و تیروئید را سالم نگه میدارد. منابع غذایی روی شامل موارد زیر میشوند:
- گوشت گاو
- نخودها
- پودر کاکائو
- بادام هندی
- قارچ
- دانه کدو تنبل
- گوشت بره
کلسیم و ویتامین D
هیپرتیروئیدیسم باعث ایجاد استخوانهای ضعیف و شکننده میشود. جرم استخوان ممکن است با درمان احیا شود. ویتامین D و کلسیم برای ساختن استخوانهای سالم ضروری هستند.
غذاهای غنی از کلسیم عبارتند از:
- اسفناج
- کولارد سبز
- لوبیا سفید
- کلم پیچ
- آب پرتقال غنی شده با کلسیم
- شیر بادام
- غلات غنی شده با کلسیم
ویتامین D در این غذاهای کم ید یافت میشود:
- آب پرتقال غنی شده با ویتامین D
- غلات غنی شده با ویتامین D
- جگر گاو
- انواع قارچ
- ماهی چرب
چربیهای سالم
چربیها و روغنهای غیرفرآوری شده به کاهش التهاب کمک میکنند. این روغنها به محافظت از بدن شما در مقابل پرکاری تیروئید و تعادل این هورمون کمک میکنند. چربیهای غیر لبنی در رژیم غذایی کم ید مفید هستند. این روغنها شامل موارد زیر میباشند:
- روغن تخم کتان
- روغن زیتون
- روغن آووکادو
- روغن نارگیل
- روغن آفتابگردان
- روغن گلرنگ
- آجیل و دانههای بدون نمک
ادویهها
برخی از ادویهها و گیاهان دارای خواص ضد التهابی برای کمک به حفاظت و تعادل عملکرد تیروئید هستند. با مواد زیر طعم و مقدار زیادی از آنتیاکسیدانها را به وعدههای غذایی روزانه خود اضافه کنید.
- زردچوبه
- فلفل سبز
- فلفل سیاه
غذاهای غیر مجاز برای پرکاری تیروئید
ید بیش از حد
خوردن غذاهای حاوی ید در مقدار زیاد منجر به هیپرتیروئیدیسم و بدتر شدن آن میباشد. با خوردن یک قاشق چای خوری نمک ید دار حدود ۲۸۴ میکروگرم ید وارد بدن شما میشود. غذای دریایی دارای بیشترین مقدار ید هستند. فقط ۱ گرم جلبک دریایی حاوی ۲ میلی گرم ید است. ید توصیه شده برای هر روز بهتر است در حدود ۱٫۱ میلیگرم باشد. رژیم غذایی هیپرتیروئیدیسم باید دارای ید کمی باشد.
از غذاهای دریایی و غذاهای زیر اجتناب کنید:
- ماهی
- جلبک دریایی
- میگو
- خرچنگها
- لابستر
- سوشی
- اگار اگار
- آلژینات
- اشنه دریایی
نیتراتها
مواد غذایی حاوی ماده شیمیایی نیترات ممکن است باعث جذب بیش از حد ید در بدن شما شود و منجر به افزایش تیروئید و هیپرتیروئیدی شود. نیترات در برخی از غذاها به طور طبیعی یافت میشود. غذاهای فرآوری شده ممکن است شامل نیترات اضافه باشند. حتی آب آشامیدنی نیز ممکن حاوی نیترات باشد. پس تا حد امکان از مصرف غذاهای زیر اجتناب کنید و یا مصرف آنها را محدود کنید:
- محصولات پروتئینی فراوری شده نظیرِ سوسیس، سالامی و پپرونی
- کرفس
- کاهو
- چغندر قند
- جعفری
- تره
- رازیانه
- شلغم
- هویج
- کدو حلوایی
- خیار
گلوتن
در بعضی افراد، گلوتن ممکن است باعث ایجاد التهاب به تیروئید شود. حتی اگر به گلوتن آلرژی نداشته باشید بهتر است مصرف آن را محدود کنید.
- گندم
- مخمر آبجو
- مالت
- گندم سیاه
- چاودُم
محصولات سویا
سویا حاوی مقدار قابل توجهی ید است و استفاده از آن ممکن است باعث پرکاری تیروئید شود. از مصرف غذاها و محصولات دارای سویا خودداری کنید:
- شیر سویا
- سس سویا
- توفو
- کرمهای غنی شده با سویا
سخن آخر
پرکاری تیروئید ممکن است همیشه قابل پیشگیری نباشد، اما قابلدرمان است. اگر در معرض پرکاری تیروئید هستید به پزشک مراجعه کنید. درمان و رژیم غذایی هیپرتیروئیدیسم را با تجویز پزشک دنبال کنید. برای اینکه دچار این بیماری نشوید یا حدالامکان آن را کنترل کرده باشید، سعی کنید از غذاهای خانگی لذت ببرید و مصرف غذاهای بیرون و فست فود را محدود کنید. چون ممکن است این غذاها دارای ید و مواد مضر برای پرکاری تیروئید باشند.
برگرفته شده از:
میشه واسه کم کاری تروئید هم بزار چه چیزایی خوبه