درست است که نیش زنبور زیاد هم خطرناک نیست اما به هرحال میتواند دردآور باشد. درمان نیش زنبور کار بسیار آسانی است و حتی میتوان با چند روش خانگی ساده مشکل را برطرف کرد. سوال این است که “وقتی زنبور نیشمان زد چه کنیم؟” در این مقاله روش های درمان نیش زنبور معرفی خواهیم کرد مثل درمان با سرکه، خمیردندان، صابون و جوش شیرین!
روش های درمان نیش زنبور
“آیا زنبور نیشتان زده و نمیدانید چگونه آن را بدون مراجعه به پزشک درمان کنید؟ وقتی که زنبور نیشمان میزند ما به دنبال روشهای خانگی برای درمان نیش زنبور هستیم. در این مقاله چند روش برای درمان نیش زنبور را بیان کردیم که با استفاده از آنها میتوانید از درد و ورم نیش جلوگیری کنید. یکی از این روشها درمان با استفاده از آب و صابون است.
درمان نیش زنبور با آب و صابون:
شما با استفاده از آب و صابون که به احتمال زیاد در همه خانهها وجود دارد، میتوانید نیش زنبور را درمان کنید. برای اینکه بتوانید نیش زنبور را درمان کرده و درد ورم آنرا کم کنید، کافیست طبق مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید.
۱ – ابتدا آرامش خود را حفظ کنید:
اگرچه اکثر زنبورها یکبار نیش میزنند اما شما از منطقهای که در آنجا نیش زده شدهاید دور شوید.
۲ – نیش را بردارید:
اگر نیش هنوز در بدن شما باقی مانده است آن را با یک دستمال بردارید. هرگز از موچین برای برداشتن نیش زنبور استفاده نکنید زیرا فشار دادن نیش منجر به پخش شدن سم در بدن شما میشود.
۳ – محل نیش را با آب و صابون بشویید:
بعد از برداشتن نیش، میتوانید محل گزش را با آب و صابون بشویید.
۴ – برای کاهش تورم از یک کیسه یخ استفاده کنید:
با این حال اگر در محل گزش حالت ورم را میبینید ممکن است به سایر نقاط بدن انتقال پیدا کند در این شرایط فورا به پزشک مراجعه کنید.
۵ – مصرف داروهای بدون نسخه را در نظر بگیرید:
اگر درد ناشی از گزش بسیار شدید بود شما میتوانید از قرص هایی مانند ایبوپروفن یا استامینوفن استفاده کنید. این قرصها میتواند به تسکین درد کمک کند.
درمان نیش با عسل:
اگر واکنش شدید و آلرژیک نسبت به نیش زنبور از خود نشان ندادید میتوانید نیش زنبور را با روش های خانگی دیگر بهبود دهید. یکی از راههای درمان نیش زنبور استفاده از عسل است. عسل به دلیل دارا بودن اثر التیام بخشی میتواند به بهبود زخم ناشی از گزش زنبور کمک کند.
- عسل را به محل گزش زده و آن را با یک باند ببندید.
- اما دقت کنید که این بستن زیاد سفت نباشد.
- اجازه دهید این باند تا یک ساعت روی محل گزش باقی بماند.
جوش شیرین برای نیش زنبور عسل:
راه دیگر برای درمان خانگی نیش زنبور عسل استفاده از جوش شیرین است. جوش شیرین به دلیل خاصیت قلیایی میتواند در کاهش درد، خارش و سوزش ناشی از نیش زنبور موثر واقع شود.
- برای این کار خمیری از آب و جوش شیرین را درست کنید.
- به روی محل گزیده شده بمالید.
- این کار درد و خارش و ورم ناشی از نیش زنبور را خنثی میکند.
درمان نیش زنبور با سرکه سیب:
اگر شما تمایل دارید که نیش زنبور به طور سریع درمان شود و سم آن در بدن شما از بین برود استفاده از سرکه سیب بسیار موثر خواهد بود.
- یک ظرف را از سرکه سیب پر کنید.
- محل گزش را به مدت ۱۵ ثانیه داخل سرکه سیب قرار دهید.
- همچنین میتوانید یک بانداژ را در سرکه سیب خیس کرده و بر روی محل گزش قرار دهید.
نرم کننده گوشت موثر در درمان نیش زنبور:
تحقیقات نشان میدهد آنزیم موجود در این نرم کننده به نام پاپائین به کاهش درد نیش زنبور کمک میکند. برای درمان با نرم کننده گوشت مراحل زیر را انجام دهید:
- آب و مقداری از پودر نرم کننده گوشت را مخلوط کنید.
- تا ۳۰ دقیقه در روی پوست نگه دارید.
بعد از انجام مراحل، مشاهده خواهید کرد که چقدر درد شما کاهش پیدا کرد.
خمیر دندان برای نیش زنبور:
خمیر دندان هم نمونه ای دیگر از شیوه های درمان خانگی نیش زنبور عسل است. مشخص نیست که خمیر دندان چرا به بهبود زخم نیش زنبور کمک میکند. برخی افراد ادعا میکنند نوعی مواد قلیایی است که سم اسیدی موجود در نیش زنبور را خنثی میکند.
در هر صورت خمیر دندان یک راه درمان برای نیش زنبور است. برای اینکار کافی است کمی به محل گزیده شده خمیر دندان بمالید.
راه درمان نیش زنبور با آسپرین:
یک داروی خانگی محبوب برای کاهش درد و تورم ناشی از نیش زنبور استفاده از آسپرین یا خمیر آسپرین است با این حال برخی تحقیقات این موضوع را رد میکنند.
البته همه نمیتوانند از آسپرین استفاده کنند چون میتوان برای برخی افراد خطرناک باشد.
تحقیقات مربوط به سال ۲۰۰۳ نشان میدهد که آسپرین فقط برای کاهش درد نیش زنبور استفاده میشود.
لوسیون کالامین موثر در کاهش درد ناشی از نیش زنبور:
لوسیون کالامین یک داروی بینسخه موثر در کاهش درد و خارش نیش زنبور است. شما میتوانید برای استفاده از لوسیون کالامین مراحل زیر را انجام دهید:
- یک لایه نازک از کرم را به روی محل آسیب دیده بزنید.
- با یک بانداژ آن را ببندید.
- کمی بعد میتوانید بانداژ را باز کنید.
گیاهان موثر در درمان نیش زنبور:
به هر حال شاید بعضی از افراد از این روشها استفاده نکنند ما برای این افراد راه درمان خانگی نیش زنبور با گیاهان را توصیه میکنیم. این گیاهان در بهبود زخم نیش زنبور و دیگر حشرات موثر هستند. از جمله آنها:
- آلوئه ورا
- کرم کالندولا
- روغن اسطوخودوس
- روغن درخت چای
درمان نیش زنبور با آلوئه ورا:
علاوه بر همه آنچه که بیان شد گیاهان هم نقش زیادی در درمان نیش زنبور و کاهش درد آن دارند. آلوئه ورا نمونهای از گیاهانی است که با استفاده از آن میتوانید درد نیش زنبور را کاهش دهید. فقط کافیست یک برگ از آلوئه ورا را بشکافید و ژل موجود در داخل آنرا به روی محل آسیب دیده بمالید.
اما آیا فقط آلوئه ورا در درمان نیش زنبور موثر است؟
در پاسخ به این سوال بگوییم که علاوه بر آلوئه ورا کرم گل همیشه بهار هم در درمان نیش زنبور موثر است. کرم گل همیشه بهار برای التیام زخمهای جزئی و تسکین سوزش پوست استفاده میشود.
شما میتوانید کرم گل همیشه بهار را مستقیما به روی محل گزیدگی بمالید و با بانداژ آنرا بپوشانید.
اسطوخودوس موثر در کاهش درد نیش زنبور:
اسانس اسطوخودوس میتواند نمونهای دیگر از روش های درمان خانگی برای نیش زنبور باشد. این اسانس به دلیل دارا بودن خاصیت ضد التهابی میتواند به تسکین درد کمک کند.
برای استفاده از این اسانس شما میتوانید آنرا با روغن نارگیل یا روغن زیتون رقیق کنید و چند قطره از این محلول را روی محل گزیده شده بمالید.
روغن درخت چای برای درمان نیش زنبور:
روغن درخت چای نمونهای روغنهایی است که احتمالا در هر خانه وجود دارد. این روغن به دلیل خاصیت ضدعفونی کننده امکان دارد درد نیش زنبور را کاهش دهد. برای استفاده از این روغن آنرا با روغنی دیگر ترکیب کرده و یک قطره از آن را روی محل گزیده شده بزنید.
اما چه زمانی نیاز است که به پزشک مراجعه کنیم؟
بیشتر نیش زنبورها نیازی به مشاهده پزشک ندارد. اما اگر علائم یک واکنش آلرژیک شدید را از خود نشان دادید نظیر کهیر، سرگیجه، حالت تهوع و استفراغ نیاز است که با اورژانس محل زندگی خود تماس بگیرید تا راه چارهای برای درمان نیش زنبور بگویند.
انواع نیش زنبور:
زنبورها انواع و نژادهای گوناگونی دارند که نیش هر یک از آنها با توجه به نوع زنبور متغیر است مثل:
- زنبور عسل کوهی
- زنبور عسل ملکه
زنبور عسل کوهی نوعی عسل از شهد گلها تولید میکند که دارای یک رنگ خاص هستند این نوع عسل را میتوان در کوهستانها یافت کرد. از فواید آن میتوان به ضد باکتری بودن این عسل حرف به میان آورد که برای عفونت های گلو درمان بسیار خوبی است.
زنبور عسل ملکه نوعی از زنبوران جنس ماده است. او به عنوان فرمانروای کل زنبورهای کندو به حساب میآید. به عبارتی زاد و ولد تمامی زنبورها به عهده او است و او مادر همهی آنهاست.
نیش زنبور عسل نوعی زخم بر روی پوست انسان است که با نیش دیگر حیوانات متفاوت است. سم حشرات دیگر منجر به تغییرات شیمیایی در بدن افراد میشود و همچنین واکنش بدن انسان به نیش زنبور میتواند با توجه به نوع زنبور متفاوت باشد.
زهر موجود در نیش زنبور نوعی مواد اسیدی است که در بعضی افراد منجر به درد و ورم خفیف میشود. همچنین بدن میتواند واکنش های آلرژیک از خود نشان دهد.
استفاده از نیش زنبور در جامعه پزشکی:
با وجود ناراحتی که نیش زنبور دارد برای سلامتی بدن هم بسیار مفید است.نیش زنبور میتواند واکنشهایی را در بدن ایجاد کند که باعث ایجاد خواص درمانی میشود.
همچنین خود نیش زنبور عسل باعث افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن میشود.حتی دیده شده از زهر زنبور عسل برای درمان انواع بیماریها استفاده میشود.
اما در اینجا سوالی به ذهن ما میآید که آیا چگونه از این نوع زهر علاوه بر نیش مستقیم آن میتوانیم استفاده کنیم؟
پزشکان به جای اینکه به راه درمان نیش زنبور بیندیشند از آن در درمان بغضی بیماریها استفاده میکنند. آپیتراپی یک درمان دارویی است که در آن از نیش زنبور برای کاهش درد و درمان بسیاری از بیماریها استفاده میشود. حتی گاهی این زهر نیش زنبورها با سرم یا سرنگ به بدن انسان تزریق میشود. امروزه از زهر زنبور عسل برای درمان بیماری های زیر استفاده میشود.
- بیماری آلزایمر
- اگزما
- پسوریازیس
در همین حال، تزریق سم زنبور عسل میتواند توسط متخصص بهداشت صورت بگیرد.
در این مقاله تلاش کردیم فواید و راههای درمان نیش زنبور را بیان کنیم. امیدواریم که مطالبی که بازگو کردهایم، برای شما مفید باشد. اگر شما هم تجربهای در این زمینه دارید و راههای دیگر برای درمان آن میدانید میتوانید در بخش نظرات برای ما بیان کنید.