صورتیها: خارش پوست در شب یک عارضهی شبانه است که با نام خارش شبانه (nocturnal pruritus) نیز شناخته میشود، میتواند به اندازهای شدید باشد که همواره در روند خواب اخلال ایجاد کند. اینکه چرا این اتفاق میافتد میتواند به خاطر دلایل طبیعی و پیش پا افتاده تا علل جدیتر بهداشتی و سلامتی باشد. در ابتدای این بخش دلایل خارش پوست در شب را بیان میکنیم و سپس به سراغ روشهای درمان خارش پوست در شب خواهیم رفت. همراه ما باشید.
دلایل خارش پوست در شب
خارش شبانه در اثر فعالیتهای طبیعی بدن، مصرف برخی داروها و تحریک پوست رخ میدهد. این دلایل را در ادامه به طور جزئیتر میخواند. خبر خوب اینکه چند درمان خانگی و داروهای تجویزی و داروهای بدون نیاز به نسخه را معرفی میکنیم که به کاهش علائم خارش بدن در شب کمک میکنند.
البته پیش از مصرف داروها با یک متخصص مشورت کنید.
دلایل طبیعی خارش پوست در شب
دلایل طبیعی شاید پیش پا افتادهترین دلایل خارش پوست در شب باشند. برای اکثر افراد مکانیسمهای طبیعی بدن ممکن است باعث خارش شبانه باشد. ریتم شبانهروزی طبیعی بدن شما یا چرخههای روزمره میتواند بر عملکرد پوستی مثل تنظیم دما، تعادل مایعات و حفاظت پوست در برابر موانع تاثیر بگذارد. این عملکردها در شب تغییر میکنند.
برای مثال، دمای بدن و جریان خون به پوست در شب افزایش پیدا میکند و پوست شما را گرم میکند. افزایش دمای پوست میتواند باعث شود که فرد احساس خارش کند.
انتشار برخی از مواد از بدن نیز در طول شب با روز متفاوت است. در هنگام شب بدن شما سیتوکینهای بیشتری آزاد میکند که باعث التهاب میشود. از بخت بد در این بین تولید هورمونهای کورتیکواستروئید که التهاب را کاهش میدهند، کاهش مییابد و همین التهاب باعث احساس خارش میشود.
بالاتر از این عوامل، پوست شما در شب آب بیشتری از دست میدهد. همانطور که گاهی به دلیل قرار گرفتن در فصول سرد با خشکی پوست مواجه شده و خارش نیز در پی آن تشدید میشود. خشکی پوست میتواند دلیل طبیعی دیگری برای خارش شبانه باشد.
هنگامی که خارش پوست در روز رخ دهد، کار و فعالیتهای دیگر شما این آزار را تحت تاثیر قرار داده و باعث منحرف شدن ذهن شما میشود و شما آن را کمتر احساس میکنید. اما خارش شبانه به دلیل آزاد بودن ذهن میتواند شدیدتر از خارش در روز باشد.
دلایل خارش پوستِ مرتبط با سلامتی
همراه با ریتمهای طبیعی شبانهروزی بدن، برخی شرایط سلامتی و بهداشتی متفاوت میتوانند باعث خارش پوست شده و در شب بدتر شوند. دلایل خارش پوست در شب شامل موارد زیر میباشند.
- بیماریهای پوستی مانند درماتیت آتوپیک (اگزما)، پسوریازیس و کهیر
- حشراتی مانند گال، شپش، کرمک
- بیماریهای کلیوی و کبدی
- کمخونی و کمبود آهن
- مشکلات تیروئید
- شرایط روانی مانند استرس، افسردگی و اسکیزوفرنی
- سندرم پای بی قرار
- سرطانهایی مانند لوسمی و لنفوم
- اختلالات عصبی، مانند مولتیپل اسکلروز، زونا و دیابت
- واکنشهای آلرژیک به مواد مانند مواد شیمیایی، داروها، غذاها و مواد آرایشی
- حاملگی
درمان خارش پوست در شب
پس از برشمردن دلایل خارش پوست در شب در این بخش چند داروی تجویزی، بدون نسخه و درمانهای خانگی برای تسکین پوست خارش در شب را خدمت شما معرفی میکنیم. البته پیش از اینکه از داروهای پیشنهادی مصرف کنید، بهتر است با پزشک متخصص مشورت کنید.
[box type=”download” align=”” class=”” width=””]مطلب پیشنهادی برای شما:
♦ روشهای درمان خانگی برای رفع گوش درد
[/box]داروهای تجویزی و داروهای بدون نیاز به نسخه:
اگر وضعیتی مانند اختلال عصبی یا سندروم پای بیقرار باعث خارش میشود، به پزشک خود مراجعه کنید تا مراحل را درمان را تحت نظر او طی کنید. برای درمان خارش شبانه میتوانید از داروهای بدون نسخه یا نسخه تجویزی امتحان کنید. برخی از این داروها تنها خارش را کاهش میدهند و برخی دیگر به شما کمک میکنند تا راحتتر بخوابید و البته چند مورد هر دو مزیت را هم زمان دارند.
- آنتی هیستامینهای قدیمیتر مانند کلروفنیرامین (کلر تری مونتون)، دیفن هیدرامین (بنادریل)، هیدروکسیین (وستاریل) و پرومتازین (فنرگان) خارش را از بین میبرند و باعث خواب آلودگی میشوند.
- آنتی هیستامینهای جدیدتر مانند فکسوفنادین (Allegra) و یا سیتیزین (Zyrtec) نیز مفید هستند و ممکن است در شب و یا در طول روز مصرف شوند.
- کرمهای استروئییدی خارش را از منبع خود متوقف میکنند.
- داروهای ضد افسردگی مانند میترازاپین (Remeron) و دوکسپین (Silenor) دارای اثر ضد خارش و آرام بخش هستند.
درمانهای جایگزین:
برای کمک به خواب، می توانید ملاتونین را امتحان کنید. این هورمون طبیعی به تنظیم خواب کمک میکند. زمانیکه آن را در شبانه روز مصرف کنید، اثر آرامبخشی آن میتواند به شما کمک کند تا از شر خارش شبانه خلاص شوید.
درمانهای خانگی خارش پوست در شب
اگر استرس باعث افزایش خارش پوست شما میشود، تکنیکهای مانند مدیتیشن، یوگا و یا استراحت عضلانی میتواند به آرامش ذهنی و جسمی و کاهش خارش کمک کند. همچنین میتوانید به یک مشاور درمان شناختی رفتاری مراجعه کنید. در این روش درمان گر به شما کمک میکنند که افکاری که ممکن است باعث ایجاد استرس روی بدنتان شود را از خود دور کنید.
به علاوه میتوانید این روشهای خانگی را امتحان کنید:
- در طول روز و قبل از خواب، از یک مرطوب کننده بدون الکل بر روی پوست خود استفاده کنید.
- سعی کنید پوستتان را مرطوب و خنک نگه دارید تا خارش خنثی شود.
- هرگز با آب داغ حمام نکنید. این کار موجب خشکی پوست و تشدید خارش میشود.
- بهتر است قبل از خواب وان را پر از آب ولرم کرده و مقداری جوش شیرین یا بلغور جو دو سر در آن ریخته و بدنتان را در این آب بشویید.
- در اتاق خوابتان از یک رطوبت ساز برای مرطوب کردن هوای اتاق استفاده کنید. اگر رطوبت ساز ندارید می توانید کتری را پر از آب کرده و روی گاز حاوی حرارت ملایم قرار دهید.
دلایل خارش پوست در شب و روشهای درمان با دارو و خانگی را یاد گرفتید. شما برای از رین بردن خارش پوست چه راهکاری را پیشنهاد میدهید؟
برگرفته شده از: healthline.com
من ندارم