صورتیها: یبوست یک مشکل فوقالعاده رایج و شایع در بین افراد مختلف است. حدود ۲۰ درصد از آمریکاییها سالانه با این مشکل مواجه میشوند پس در نتیجه حدود ۸ میلیون نفر سالانه برای درمان این مشکل به پزشک مراجعه میکنند. یبوست میتواند در اثر مصرف یا پرهیز از مصرف برخی غذاها، انتخاب سبک زندگی اشتباه، دارو و بیماری رخ دهد. اما برای بسیاری از مردم، علت یبوست مزمن اغلب ناشناخته است. این به معنای یبوست مزمن ایدیوپاتیک شناخته میشود. اما نگران نباشید، این مشکل را میتوان با برخی درمانها رفع کرد. در این بخش، درمان های خانگی یبوست را خدمت شما معرفی میکنیم تا در صورت بروز، آنها را امتحان کنید.
درمان های خانگی یبوست
به طور کلی اگر کمتر از ۳ بار در هفته، دفع مدفوع دارید و مدفوع تان سفت و خشک است، احتمالا به یبوست مبتلا شدهاید. البته علامتهای دیگری نیز میتواند داشته باشد که اغلب شامل ناراحتی در هنگام رفتن به توالت، نفخ شکم و درد ناشی از مدفوع سخت و خشک است.
متاسفانه یبوست میتواند اثر منفی جدی بر کیفیت زندگی و سلامت جسمی و ذهنی شما داشته باشد. راههای بسیاری برای کمک به کاهش یبوست وجود دارد. روشهایی که در این بخش معرفی میشوند، جزو درمان های خانگی یبوست هستند که میتوانید آنها را در خانه امتحان کنید. البته پیش از معرفی درمان های یبوست بهتر از علل بروز آن را بشناسید.
علت یبوست: چرا یبوست میشویم؟
از لحاظ تئوری یبوست میتواند از عبور آهستهی غذا در هر قسمتی از روده به وجود آید، اما یبوست معمولا با جنبش آهستهی مدفوع در روده بزرگ ایجاد میشود. یبوست میتواند دلایل بسیاری داشته باشد که در ایجاد آن نقش دارند.
رژیم غذایی کمفیبر و عادات تغذیهای و رفتاری غلط و کمتحرکی شایعترین علت یبوست در جهان محسوب میشوند. البته اختلال در حرکات رودهای یا عملکرد راستروده و مقعد ناشی از اختلال در اعصاب دستگاه گوارش یا مصرف برخی داروها نیز بیتأثیر نیست. یبوست همچنین میتواند با اسهال متناوب ایجاد شود. برخی از علل شایع یبوست عبارتند از:
- تغییر در رژیم غذایی یا فعالیتهای معمول روزانه
- خوردن مقدار زیادی از محصولات لبنی
- سندرم روده تحریک پذیر
- مصرف ناکافی آب و فیبر در رژیم غذایی
- استفاده بیش از حد از ملینها
- دوران قاعدگی و بارداری
- اختلال عصبی و عضلانی در دستگاه گوارش
- بیماریهای سیستم عصبی مرکزی
- مقاومت در برابر احساس دفع مدفوع
- فشار روانی و استرس
- اختلال عملکرد کف لگن
- داروهای ضد درد مخدر مانند کدئین و اکسی کدون
- داروهای ضد افسردگی مانند آمیتریپتیلین و ایمی پرامین
- داروهای ضد تشنج مانند فنیتوئین و کاربامازپین
- مکملهای حاوی آهن
- داروهای مسدوده کننده کانال کلسیم مانند دیلتیازم و فدیپین
- آنتی اسیدهای حاوی آلومینیوم مانند هیدروکسید آلومینیوم و کربنات آلومینیوم
حالا به معرفی درمان های خانگی یبوست میپردازیم.
نوشیدن آب زیاد برای درمان یبوست:
کم آبی بدن به تدریج میتواند باعث بروز یبوست شود. برای جلوگیری از این مشکل، نوشیدن آب کافی و هیدراته ماندن میتواند کمک کند. هنگامی که دچار یبوست شدید، نوشیدن آبهای گازدار نیز میتوانند برای بهبود وضعیت موجود کمک کنند.
برخی مطالعات آب گازدار را موثرتر از آب معمولی در تسکین یبوست میدانند. البته نوشیدن نوشابههای گازدار شیرین میتوانند انتخاب بدی باشند و حتی یبوست را بدتر کنند.
مصرف فیبرهای زیاد:
یکی دیگر از درمان های خانگی یبوست که تاثیر زیادی حتی در عدم بروز این عارضه دارد، مصرف فیبر زیاد است. حتما شما نیز شنیدهاید به افرادی که مبتلا به یبوست هستند توصیه میشود تا مصرف فیبر خود را افزایش دهند.
این توصیه به این دلیل است که افزایش مصرف فیبر، باعث افزایش حجم و انسجام حرکات روده شده که باعث تسهیل در حرکت مدفوع در درون روده میشود. در واقع، بررسیها در این باره نشان میدهند که ۷۷ درصد افراد مبتلا به یبوست مزمن از مکمل فیبر استفاده میکنند. البت مصرف فیبر زیاد نیز میتواند حتی مشکل را بدتر کند.
مطالعات دیگر نشان دادهاند که در حالی که فیبر رژیمی میتواند فرکانس حرکات روده را افزایش دهد، به دیگر علائم یبوست کمکی نمیکند. به این دلیل که نوع فیبری که شما به رژیم غذایی خود اضافه میکنید مهم است. برخی از فیبرها محلول در آب و برخی دیگر غیر قابل حل شدن در آب هستند.
فیبرهایی که محلول در آب هستند هاضمه را کند کرده و میزان جذب مواد مغذی خوراکی های مصرف شده را بالا میبرند. فیبرهای نامحلول به دفع مدفوع کمک میکنند و باعث میشوند که عمل دفع سریعتر انجام شود.
اکثر خوراکیهای گیاهی حاوی هر دو نوع فیبر هستند. برخی از خوراکیهایی که مقدار زیادی فیبر حل شده دارند، عبارتند از: حبوبات، سبوس جو دو سر، سبوس برنج، جو، مرکبات، سیب، توت فرنگی، نخود و سیب زمینی. غذاهای سرشار از فیبر های نامحلول عبارتند از: سبوس گندم، غلات سبوس دار، غلات، حبوبات و پوست بسیاری از میوه ها و سبزیجات.
نانهای سبوس دار، غلات، حبوبات و پاستاها، فیبر غلات و حبوبات اصولا دیوارهای سلولی دارند که در برابر هضم شدن مقاوم بوده و آب را در داخل ساختار سلولی خود حفظ میکنند. سبوس گندم میتواند برای درمان یبوست بسیار موثر باشد و مانند یک ملین طبیعی عمل کند.
انجام ورزش زیاد یک روش خانگی برای درمان یبوست:
درمان های خانگی یبوست همواره شامل درمانهای گیاهی نیستند، گاهی باید برای داشتن نتایج بیشتر و بهتر تلاش را بیشتر کنیم. ورزش کردن یکی از این روشها است. البته مطالعات بسیاری نشان داده اند که تمرین بر فرکانس حرکت روده تاثیر نمیگذارد. با این حال، یک مطالعه کنترل شده بر روی افراد مبتلا به IBS نتایج جالبی را در پی داشت.
این تحقیقات نشان داد که ورزش کردن بر کاهش علائم یبوست بسیار موثر است. اگر مبتلا به یبوست هستید، حتما پیادهروی منظم را امتحان کنید. قطعا ارزش یک بار تلاش را دارد.
نوشیدن قهوه یبوست را درمان میکند:
در برخی افراد قهوه میتواند به دلیل تحریک سیستم گوارش باعث راحتی دفع مدفوع شود. در واقع، یک مطالعه نشان داد که کافئین قهوه میتواند شکم شما را به همان شیوهای که مصرف غذا میتواند تحریک کند، تحت تاثیر قرار دهد. این اثر ۶۰ درصد قویتر از نوشیدن آب آشامیدنی و ۲۳ درصد قویتر از مصرف قهوه بدون کافئین است.
مصرف منابع و مکملهای پروبیوتیک:
یکی دیگر از درمان های خانگی یبوست مصرف پروبیوتیکها است. پروبیوتیک ممکن است به جلوگیری از یبوست مزمن کمک کند. بعضی مواقع عدم تعادل باکتریایی در رودههای باعث ایجاد یبوست میشود.
مصرف باکتریهای پروبیوتیک از طریق منابع یا مکملهای مربوطه میتواند به ایجاد تعادل در بین باکتریهای مفید و مضر کمک کند. آنها همچنین میتوانند با تولید اسید لاکتیک و اسیدهای چرب یبوست را درمان کنند.
[box type=”download” align=”” class=”” width=””]
مطلب پیشنهادی برای شما:
♦ چند روش مفید برای درمان خارش گوش
[/box]
امتحان منیزیم سیترات:
مصرف منیزیم سیترات یک درمان خانگی مناسب در برابر یبوست است. این دارو یک ملین اسموتیک است که بدون نسخه نیز میتوان مصرف کرد. مصرف مقادیر متوسط مکملهای منیزیم میتواند به کاهش یبوست کمک کند. دوزهای بالاتر بیشتر برای تمیز کردن روده قبل از جراحی یا سایر موارد پزشکی مورد استفاده قرار میگیرند.
استفاده از آلو به عنوان درمان خانگی یبوست:
بیشتر مردم بنا به دلایل خوبی، از آلو، آلو خشک یا حتی آب آلو به عنوان یک درمان طبیعی برای یبوست استفاده میکنند. علاوه بر اینکه آلو دارای فیبر بالا است، به عنوان یک ملین نیز شناخته میشود. این امر به دلیل وجود الکل قند است.
مطالعات نشان داده اند که آلو میتواند حتی موثرتر از فیبر باشد. برای افراد مبتلا به یبوست، مصرف آلو میتواند سادهترین روش باشد. دوز موثر برای استفاده از آلو جهت رفع یبوست، در حدود ۵۰ گرم (حدود ۷ آلو متوسط) و دو بار در روز است.
درمان های خانگی و گیاهی یبوست را شناختید. شما زمانی که به این بیماری مبتلا میشوید چه کاری کرده و از چه درمانهایی استفاده میکنید؟ به نظر شما باید برای درمان یبوست چه بخوریم؟
برگرفته شده از: medicalnewstoday.com
مریم سرمستی به نظر من یبوست ممکنه مال غذهای فاسد یا میوه های نشته یا نشستن دست باشه