قبلا در مورد علائم افسردگی و حتی راههای درمان آن مطالبی خواندهاید. حال در این مطلب از مجله بانوان و دخترانه صورتیها میخواهیم در مورد داروهای ضدافسردگی بحث کرده و از همه زوایا این داروها را بررسی کنیم. همانطور که میدانید داروهای ضدافسردگی داروهایی هستند که میتوانند به کاهش علائم افسردگی، اختلال اضطراب اجتماعی، اختلالات عاطفی و… کمک کنند ولی در کنار این مزایا ممکن است معایبی هم داشته باشند. آیا میدانید معایب داروهای ضدافسردگی چیست؟ یا اینکه با داروهای ضدافسردگی گیاهی آشنایی دارید؟ همراه ما باشید تا همه چیز را در مورد این داروها بدانید.
داروهای ضدافسردگی
آنچه در این مطلب خواهید خواند:
- مقدمهای کوتاه بر داروهای ضدافسردگی
- انواع داروهای ضد افسردگی
- اثرات جانبی داروهای ضدافسردگی
- علائم قطع داروهای ضد افسردگی
- نکاتی برای استفاده از داروهای ضد افسردگی
- اثربخشی داروهای ضد افسردگی
- مدت زمان درمان با داروهای ضدافسردگی
- مصرف داورهای ضد افسردگی در دوران بارداری
- علائم داروهای ضدافسردگی در دوران شیردهی
- گزینههای جایگزین داروهای ضد افسردگی
- داروهای ضدافسردگی گیاهی
هدف داروهای ضدافسردگی اصلاح عدم تعادل شیمیایی انتقال دهندههای عصبی در مغز میباشد. اعتقاد بر این است که این تعادل، مسئول تغییر حالت و رفتار است. داروهای ضدافسردگی برای اولین بار در دهه ۱۹۵۰ توسعه یافتند. استفاده از آنها در ۲۰ سال گذشته به طور فزایندهای بیشتر شده است.
با توجه به آمار مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، درصد افراد ۱۲ سال و بالاتر مبتلا به داروهای ضد افسردگی در ایالات متحده از ۷٫۴ درصد در سالهای ۱۹۹۹-۲۰۰۲ به ۷٫۷ درصد در سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴ افزایش یافته است. همچنین آمارهای بیان شده توسط این مراکز اینگونه بیان میکنند که: دختران حدود دو برابر بیشتر از پسران داروهای ضدافسردگی استفاده میکنند.
انواع داروهای ضدافسردگی
انواع مختلفی از داروهای ضد افسردگی در دنیا وجود دارد ولی داروهای ضدافسردگی را میتوان به پنج نوع اصلی تقسیم کرد:
۱- SNRIs و SSRIs
دانستیم که داروهای ضد افسردگی، اختلال افسردگی و سایر شرایط را درمان میکنند. معمولا برای موارد زیر قرصهای ضد افسردگی تجویز میشود:
مهارکنندههای بازدارنده سروتونین و نورآدرنالین (SNRIs) برای درمان افسردگی، اختلالات خلقی و احتمالا موارد اختلال بیش فعالی، کمبود توجه (ADHD)، اختلال وسواس فکری (OCD)، اختلالات اضطرابی، علائم یائسگی، فیبرومیالژیا و نوروپاتی، درد و …
SNRIها سطوح سروتونین و نوراپی نفرین را افزایش میدهند. در واقع این دو، دستگاه انتقال دهنده عصبی در مغز هستند که نقش کلیدی در تثبیت روحیه را ایفا میکنند. نمونههایی از این داروها عبارتند از: (Cymbalta)، (Effexor) و (Pristiq).
مهار کنندههای بازجذب سروتونین (SSRIs)، جزو رایجترین داروهای ضد افسردگی هستند. آنها در درمان افسردگی موثر بوده و عوارض جانبی کمتری نسبت به داروهای ضدافسردگی دیگر دارند.
SSRIها جذب سروتونین در مغز را متوقف میکنند و این باعث میشود که سلولهای مغز برای دریافت و ارسال پیامها، حالتهای بهتر و پایدارتری داشته باشند. به نظر میرسد که این داورها عمدتا بر روی سروتونین تاثیر میگذارند و نه دیگر انتقال دهندههای عصبی.
SSRIs و SNRI ممکن است عوارض جانبی زیر را داشته باشند:
- هیپوگلیسمی یا قند خون پایین
- سدیم کم
- حالت تهوع
- راش
- دهان خشک
- یبوست یا اسهال
- کاهش وزن
- تعریق
- لرزش
- آرامش
- اختلال عملکرد جنسی
- بیخوابی
- سردرد
- سرگیجه
- اضطراب و تحریک
- تفکر غیر طبیعی
مثالها عبارتند از: (Celexa)، (Lexapro)، (Prozac، Sarafem)، (Luvox)، (Paxil) و (Zoloft).
گزارشها نشان میدهد، افرادی که از SSRIها و SNRI استفاده میکنند و به ویژه افراد زیر ۱۸ سال، ممکن است فکر خودکشی را تجربه کنند به خصوص هنگامی که آنها برای اولین بار باشد که این داروها را استفاده مینمایند.
همه داروهای ضدافسردگی دارای موارد هشداری هستند که توسط اداره غذا و دارو (FDA) کنترل میشوند. شما باید قبل از مصرف دارو به این هشدارها توجه کنید. البته پزشک این موارد را کامل میداند و با علم بر این موارد دارو را برای بیمار تجویز میکند.
مطلب پیشنهادی برای شما:
♦ آیا تا به حال احساس افسردگی کردهاید؟!
[/box]۲- داروهای ضدافسردگی سه حلقه ای (TCAs)
داروهای ضدافسردگی سه حلقه ای (TCAs) به این دلیل به این نام نامگذاری شدهاند که در ساختار شیمیایی این داروها سه حلقه وجود دارد. آنها برای درمان افسردگی، فیبرومیالژیا و برخی از انواع اضطراب استفاده میشوند و میتوانند به کنترل درد مزمن کمک کنند.
فیبرومیالژیا یک سندرم درد اسکلتی، عضلانی مزمن است که میتوان آن را با خستگی و اختلال خواب تشخیص داد ولی علت آن ناشناخته است.
این داروها ممکن است عوارض جانبی زیر را داشته باشند:
- تشنج
- بیخوابی
- اضطراب
- آریتمی یا ضربان قلب نامنظم
- فشار خون
- راش
- تهوع و استفراغ
- گرفتگی شکمی
- کاهش وزن
- یبوست
- احتباس ادرار
- افزایش فشار روی چشم
- اختلال عملکرد جنسی
از جمله این داروها: آمیتریپتیلین، آموکساپین، کلومیپرامین، دزیپرامین، دوکسپین، ایمیپرامین، نورترپتیلین، پروپریپتیلین و تریمیپرامین.
۳- مهار کنندههای مونوآمین اکسیداز (MAOIs)
این نوع از داروهای ضدافسردگی معمولا قبل از معرفی SSRIs و SNRI تجویز میشوند. این داروها مانع از فعالیت مونوآمین اکسیداز، آنزیم مغز میگردند. مونوآمین اکسیداز کمک میکند تا انتقال دهندههای عصبی مانند سروتونین تجزیه شوند. اگر سروتونین کمتر از هم شکسته گردد، سروتونین بیشتری تولید میشود. در حالت تئوری، این امر منجر به تثبیت بیشتر حالت، و اضطراب کمتر میشود.
اگر SSRI موثر نباشد، پزشکان در حال حاضر از MAOIها استفاده میکنند. MAOIها به طور کلی برای مواردی که داروهای ضد افسردگی دیگر کار نکردهاند، تجویز میشوند. به دلیل این که MAOIها با چندین دارو و بعضی از مواد غذایی ارتباط برقرار میکنند و سپس ذخیره میشوند.
عوارض جانبی این داروها عبارتند از:
- تاری دید
- راش
- تشنج
- کاهش وزن یا افزایش وزن
- اختلال عملکرد جنسی
- اسهال، تهوع و یبوست
- اضطراب
- بیخوابی و خواب آلودگی
- سردرد
- سرگیجه
- آریتمی یا ریتم قلب نامنظم
- احساس خستگی هنگام ایستادن
- فشار خون بالا
نمونههایی از MAOI شامل فنلزین، ترانیل سیپرومین، ایزوکاربوکسازید و سلژیلین هستند.
۴- داروهای ضد افسردگی (NASSAs)
این داروها برای درمان اختلالات اضطرابی، برخی از اختلالات شخصیتی و افسردگی مورد استفاده قرار میگیرد. البته همانند دیگر داروهای ضد افسردگی این داروها نیز عوارضی را به دنبال دارند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
عوارض جانبی احتمالی عبارتند از:
- یبوست
- دهان خشک
- افزایش وزن
- خواب آلودگی و آرامش
- تاری دید
- سرگیجه
واکنشهای جدیتر و ناخواسته شامل تشنج، کاهش میزان گلبولهای سفید، خستگی و واکنشهای آلرژیک است. مثال این نوع از داروها، میسانرین و میرتازاپین و … میباشد.
اثرات جانبی داروهای ضدافسردگی
حتما برایتان سوال پیش میآید که عوارض داروهای ضد افسردگی چیست؟ هر گونه عوارض جانبی احتمالا در ۲ هفته اول رخ میدهد و سپس به تدریج کم میشود. عوارض رایج تهوع و اضطراب است، اما این به نوع دارو مصرف شده بستگی دارد، همانطور که در بالا ذکر شد.
اگر عوارض جانبی بسیار ناخوشایند باشد، یا اگر آنها شامل تفکر در مورد خودکشی باشند، باید سریعا به پزشک اطلاع دهید. علاوه بر این، تحقیقات انجام شده در مورد عوارض داروهای ضد افسردگی، این دو عارضه را مرتبط با این نوع داروها میدانند. این موارد خصوصا در کودکان و نوجوانان بیشتر دیده میشود.
۱- گرایش بیش از حد و فعال شدن رفتار
لازم به ذکر است که داروهای ضد افسردگی باعث اختلال دوقطبی نمیشوند، اما این امکان وجود دارد که برخی اختلالات شخصیتی که در ما وجود دارد اما خودمان از آنها آگاهی نداریم را نمایان کنند.
۲- افکار خودکشی
گزارشات مختلف خودکشی در افرادی که از داروهای ضدافسردگی استفاده میکنند وجود دارد. این میتواند به علت مواد مخدر یا عوامل دیگر مانند زمان مصرف دارو باشد یا احتمالا اختلال دو قطبی ناشناخته؛ که ممکن است نیاز به رویکرد دیگری در درمان داشته باشد.
علائم قطع داروهای ضد افسردگی
برخلاف برخی از داروها، لازم نیست که دوز افزایش یابد تا اثری مشابه با داروهای ضد افسردگی به وجود آید. به این معنا که آنها اعتیادآور نیستند. هنگامیکه شما استفاده از داروهای ضد افسردگی را متوقف میکنید، مانند ترک سیگار نخواهد شد. با این حال، تقریبا از هر ۳ نفر یک نفر که از SSRIها و SNRها استفاده میکردند، پس از قطع درمان، علائم مختلفی در این باره را گزارش میدهند.
علائمی که در بازه زمانی ۲ هفته تا ۲ ماه پس از قطع دارو ممکن است آشکار شوند:
- اضطراب
- سرگیجه
- کابوس یا رویاهای زنده
- احساسات شوک الکتریکی در بدن
- نشانههای آنفولانزا
- درد شکم
در بیشتر موارد علائم خفیف خواهند بود. مواردی که علائم شدید به همراه داشته باشند کم است ولی احتمالا پس از متوقف کردن داروها، این علائم را بیشتر مشاهده خواهیم کرد. پزشکان باید دوز را به تدریج کاهش دهند تا خطر علائم قطع ناخوشایند این داروها، کاهش یابد.
نکاتی برای استفاده از داروهای ضد افسردگی
این داروها نه تنها برای درمان افسردگی بلکه برای سایر شرایط نیز استفاده میشوند پس باید به عملکرد داروهای ضد افسردگی توجه نشان داد. معمولا در این حالتها از داروهای ضد افسردگی استفاده میشود:
- تحریک
- اختلالات وسواسی-اجباری (OCD)
- شب ادراری دوران کودکی
- افسردگی و اختلال افسردگی عمده
- اختلال اضطراب عمومی
- اختلال دو قطبی
- اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)
- اختلال اضطراب اجتماعی
گاهی اوقات یک دارو “خارج از برچسب” استفاده میشود. این بدان معنی است که استفاده از آن مورد تایید نیست، اما پزشک ممکن است تصمیم بگیرد که از آن استفاده شود زیرا احتمال دارد که یک درمان موثر باشد.
استفاده از داروهای ضد افسردگی برای موارد زیر توصیه نمیشود:
- بیخوابی
- درد
- میگرن
مطالعات نشان میدهد که ۲۹ درصد از داروهای ضد افسردگی برای هدفی خارج از برچسب استفاده میشوند.
به هیچ وجه این نوع داروها را بدون تجویز پزشک و خودسرانه استفاده نکنید حتی اگر اطلاعات کافی در مورد داروها داشته باشید.
اثربخشی داروهای ضد افسردگی
چندین هفته طول میکشد تا یک فرد متوجه اثرات داروهای ضد افسردگی شود. بسیاری از مردم از آنها استفاده نمیکنند زیرا معتقدند داروها اثر نمیکنند.
دلیل این که چرا برخی از افراد ممکن است علائم بهبودی را نبینند، عبارتند از:
- دارو برای فرد مناسب نیست
- عدم نظارت توسط ارائه دهنده خدمات بهداشتی
- نیاز به درمانهای اضافی مانند درمان رفتاری شناختی (CBT)
- فراموش کردن دارو در زمان مناسب
نگه داشتن تماس با دکتر و حضور در مراکز پیگیری کمک میکند تا از اثربخشی آنها اگاه باشید. ممکن است نیاز به تغییر دوز دارو یا حتی تغییر دارو باشد. مهم است که داروهای ضد افسردگی را طبق دستورالعمل مصرف کنید تا موثر باشد. اکثر مردم در طول هفته اول یا دوم هیچ مزایایی را مشاهده نخواهند کرد. اثر کامل تا بعد از ۱ یا ۲ ماه قابل مشاهده خواهد بود. پزشک میتوان اطلاعات کاملی از زمان تاثیر یک دارو به شما بدهد. پس بهتر است اگر از یک داروی ضد افسردگی استفاده میکنید سریع به دنبال تاثیرات آن نباشید.
مدت زمان درمان با داروهای ضدافسردگی
به گفته کالج سلطنتی روانپزشکی انگلستان، ۵ تا ۶ نفر از هر ۱۰ نفر بعد از ۳ ماه بهبود چشمگیری خواهند داشت. افرادی که از دارو استفاده میکنند باید حداقل ۶ ماه پس از شروع به احساس بهبودی دست یابند. کسانی که قبل از ۸ ماه استفاده، این دارو را متوقف میکنند، ممکن است نشانههای بازگشت را ببینند.
کسانی که یک یا چند عود دارند، باید حداقل ۲۴ ماه ادامه دهند. کسانی که به طور مرتب افسردگی آنها عود میکند ممکن است برای چندین سال از دارو استفاده کنند.
با این حال، بررسیهای منتشر شده در سال ۲۰۱۱ نشان داد که استفاده طولانی مدت از داروهای ضد افسردگی ممکن است نشانههای افسردگی را در برخی افراد بدتر کند، زیرا میتواند منجر به تغییرات بیوشیمیایی در بدن شود.
مصرف داروهای ضد افسردگی در دوران بارداری
یک پزشک با توجه به مزایا و معایب استفاده از داروهای ضد افسردگی در دوران بارداری به شما کمک خواهد کرد تا بدانید چه دارویی را در این دوران مصرف کنید و چه دارویی را نه. در ایالات متحده، ۸ درصد از زنان حامله در طول بارداری از داروهای ضد افسردگی استفاده میکنند. استفاده از SSRIها در دوران بارداری با افزایش خطر ابتلا به زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد و نقایص مادرزادی مرتبط است.
مشکل احتمالی در هنگام زایمان شامل خونریزی بیش از حد در مادر است. پس از تولد، نوزاد ممکن است علائم اختلالات ریه را که به عنوان فشارخون پایدار ریه دیده میشود، تجربه کند.
مطالعات حاملگی نشان داد که استفاده از SNRIها در دوران بارداری ممکن است خطر ابتلا به فشار خون را افزایش دهد که این پدیده به عنوان پیشکلامپسی شناخته میشود. با این حال، مشخص نیست که آیا این به خاطر داروهای ضدافسردگی است یا خیر.
یافتههای منتشر شده در JAMA در سال ۲۰۰۶ نشان داد که تقریبا یک نوزاد از هر سه نوزادی که مادران آنها از داروهای ضد افسردگی در طول بارداری استفاده میکردند، سندرم اختلال در نوزادان را تجربه کردهاند. نشانههای قطع این داروها شامل خواب، لرزش و گریههای بلند است. در برخی موارد، علائم میتواند شدیدتر نیز باشد.
JAMA: یک مجله معتبر پزشکی آمریکایی است که ۴۸ بار در سال چاپ میشود. این مجله تمام جنبه های علوم زیست پزشکی را پوشش میدهد.
تحقیقات آزمایشگاهی نشان داد که در صورت مصرف کردن این داروها در دوران باداری، احتمال این که نوزاد بعد از تولد با اختلالات مغزی مواجه شود، بسیار زیاد است.
با این حال برای برخی از زنان، خطر ادامه دادن دارو از خطر ابتلا به این بیماری کمتر است. به عنوان مثال اگر افسردگی او میتواند اقداماتی را ایجاد کند که ممکن است به خودش یا فرزند آسیب برساند، پزشک و بیمار باید در این زمان به طور کامل در مورد مزایا و معایب استفاده کردن و نکردن این نوع داروها صحبت کرده و به یک نتیجه در مورد مصرف آن برسند.
در صورت امکان سایر روشهای درمانی مانند CBT شناختی، مدیتیشن یا یوگا باید مورد استفاده قرار گیرد.
درمان رفتاری شناختی که به اختصار CBT یاد میشود، یک رویکرد رواندرمانی است که احساسات ناکارآمد و رفتارها، فرایندها و مضامین شناختی ناسازگارانه را، از طریق شماری از روشهای سیستماتیک، صریح و هدفمدار نشانه میگیرد.
علائم داروهای ضدافسردگی در دوران شیردهی
داروهای ضدافسردگی در شیردهی چه علائمی ممکن است داشته باشند؟ برخی از داروهای ضدافسردگی به شیر مادر وارد میشوند: به عنوان مثال، سرترالین و نورتریپتیلین. در عرض چند هفته پس از تولد، نوزادان میتوانند مواد فعال دارو را در کبد و کلیه به طور موثر تجزیه کنند. در هنگام تصمیم به استفاده از داروهای ضد افسردگی در دوران شیردهی، باید این عوامل مورد توجه قرار گیرد:
- آیا نوزاد سالم است؟
- آیا نوزاد زودرس زاده شدید؟
- وضعیت مادر بدتر میشود؟
مقداری مواد تشکیل دهنده فعال به شیر مادر وارد میشود که بستگی به نوع دارو دارد. طبق یک مطالعه انجام شده، استفاده از داروهای ضدافسردگی در دوران شیردهی خطراتی دارد. محققان توضیح میدهند که غدد پستان توسط سروتونین تنظیم میشوند، بنابراین توانایی تولید شیر در زمان مناسب با تولید و تنظیم این هورمون مرتبط است.
[box type=”download” align=”” class=”” width=””]مطلب پیشنهادی برای شما:
♦ نوشیدن چای سبز در دوران شیردهی بدون ضرر است؟
[/box]گزینههای جایگزین داروهای ضد افسردگی
اداره غذا و داروی ایالات متحده (FDA) تعدادی از داروها را برای درمان افسردگی تایید کرده است. اگر با افسردگی زندگی کنید اما تصمیم بگیرید که یکی از این داروها را مصرف نکنید، هنوز گزینههای دیگری دارید. بعضی از مردم به دنبال گیاهان و داروهای طبیعی برای درمان بیماری خود هستند.
بسیاری از این داروها برای قرنها به عنوان درمانهای موضعی و درمان جایگزین پزشکی مورد استفاده قرار گرفتهاند. امروزه بسیاری از گیاهان به عنوان تقویت کنندههای خلق برای افرادی که احساس غم و اندوه و یا ناامیدی را تجربه میکنند، به فروش میرسند.
مطالعات تلاش کردهاند مزایای گیاهان را برای درمان افسردگی پیگیری کنند. در اینجا چندین گیاه وجود دارد که ممکن است در صورت افسردگی خفیف تا متوسط به شما در کنترل بیماری کمک کنند.
آیا میدانید که جایگزین داروهای ضد افسردگی چه چیزهایی هستند؟ CBT (درمان رفتاری شناختی) و سایر انواع مشاوره و درمان نیز میتوانند به درمان افسردگی خفیف کمک کنند که در ادامه آنها را شرح میدهیم. علاوه بر داروهای گیاهی درمانهای دیگری نیز برای افسردگی وجود دارد که در ادامه به صورت کامل به آنها خواهیم پرداخت.
۱- مخمر سنت جان:
Hypericumwhich از گیاه سنت جانز ساخته شده است. نشان داده شده که برای کمک به برخی از افراد مبتلا به افسردگی این دارو به عنوان مکمل میتواند مفید باشد.
با این حال، باید تنها پس از صحبت با یک دکتر این گیاه را مصرف کرد زیرا خطرات احتمالی وجود دارد. همراه با داروهای ضد افسردگی خاص، مخمر سنت جان میتواند منجر به افزایش بالقوه احتمال خطر مرگ و میر در اثر سروتونین شود.
این گیاه میتواند علائم اختلال دوقطبی و اسکیزوفرنی را بدتر کند پس اگر کسی این اختلالها را دارد، بهتر است که این گیاه را مصرف نکند.
گیاه سنت جانز ممکن است اثر بخشی برخی از داروهای تجویزی را کاهش دهد، از قبیل قرصهای کنترل زایمان، بعضی از داروهای قلبی، وارفارین و بعضی از درمانهای HIV و سرطان.
اگر شما در حال مصرف این گیاه هستید، مهم است که به دکتر یا داروساز گفته باشید. بعضی از شواهد استفاده از گیاه سنت جانز برای درمان افسردگی را پشتیبانی میکنند، اما برخی مطالعات آن را موثرتر از دارو میدانند.
۲- نور درمانی
افراد مبتلا به اختلال عاطفی فصلی (SAD) یا “بلوز زمستان” ممکن است بتوانند از نور درمانی برای کنترل و درمان بیماری خود کمک بگیرند. نور درمانی شامل نشستن در مقابل جعبه نور در اول صبح برای ۲۰ تا ۶۰ دقیقه است. جعبههای نور برای خرید آنلاین در دسترس هستند.
۳- ویتامین D
مکملهای ویتامین D ممکن است به درمان SAD کمک کنند. شواهد قطعی در دسترس نیست. بهتر است دراین مورد از پزشک خود مشورت بخواهید.
SAD اختلال اضطراب عاطفی و اجتماعی است که با تغییرات در فصول مرتبط میباشد. SAD حدود یک بار در سال شروع و پایان مییابد. اگر شما مانند بسیاری از افراد مبتلا به SAD هستید، علائم شما در پاییز شروع و تا زمستان ادامه میبابد، انرژی شما کاهش یافته و احساس خجالت میکنید.
۴- رژیم غذایی و ورزش
برخی مطالعات نشان دادهاند که یک رژیم غذایی سالم و متعادل، مقدار زیادی ورزش و در تماس بودن با خانواده و دوستان میتواند خطر افسردگی را کاهش دهد. افسردگی یک بیماری جدی است که ممکن است نیاز به درمان پزشکی داشته باشد. هر کسی که علائم افسردگی را تجربه میکند باید به پزشک متخصص مراجعه کند.
۵- اسیدهای چرب امگا ۳
اسیدهای چرب امگا ۳ نوع سالم از چربی موجود در ماهی هستند؛ مانند ماهی قزل آلا و ساردین. آنها در فرم مکمل موجود هستند و گاهی اوقات به عنوان کپسول روغن ماهی مورد استفاده قرار میگیرند. طبق گفته Clinic Mayo، محققان دریافتند افرادی که سطوح پایین دو ماده مغذی موجود در مکملهای ماهی را دارند بیشتر از دیگران در خطر ابتلا به بیماری افسردگی هستند.
Clinic Mayo: یک مرکز پزشکی دانشگاهی میباشد که در روچستر، مینه سوتا قرار دارد. تمرکز این مرکز بیشتر بر علوم بالینی میباشد. این مرکز داراری ۴۵۰۰ پزشک و ۴۰۰ کادر است.
علاوه بر مصرف مکملهای ماهی، برای دریافت اسیدهای چرب امگا ۳، میتوانید مقدار ماهیهایی که میخورید را نیز افزایش دهید. خوردن ماهی سه بار در هفته میتواند اسیدهای چرب امگا ۳ را بدون کمک مکمل افزایش دهد. به یاد داشته باشید که برخی از ماهیها میتوانند سطح جیوه بالایی داشته باشند. این ماهیها عبارتنداز: ماهی مرکب و کوسه.
۶- زعفران
زعفران یک ادویه است که از یک قسمت خشک شده از گل سرخ، یک گل در خانواده عنبیه مشتق شده است. بر اساس یک مطالعه در مجله پزشکی، اثبات شده است که مصرف زعفران در درمان افسردگی خفیف تا متوسط میتواند موثر میباشد.
۷- مکمل SAM-e
SAM-E مخفف کلمه S-adenosylmethionine است. این مکمل طراحی شده است که مانند شکل مصنوعی مواد شیمیایی به عنوان تقویت کننده حالت طبیعی بدن عمل کند. طبق گفته کلینیک مایو، SAM در ایالات متحده به عنوان یک مکمل شناخته میشود. قابل ذکر است FDA این دارو را مورد تایید قرار نداده است.
شما نباید SAM-E را همراه با داروهای ضد افسردگی مصرف کنید. همچنین باید بدانید که اگر شما بیش از حد SAM-E مصرف کنید، میتواند اثرات بهداشتی مانند ناراحتی معده و یبوست را ایجاد کند.
۸- اسید فولیک
بین سطح اسید فولیک (شکل مصنوعی فولات) و افسردگی ارتباط وجود دارد. مصرف ۵۰۰ میکروگرم اسید فولیک با بهبود عملکرد داروهای ضد افسردگی دیگر مرتبط است. یکی از راههای افزایش سطح فولات شما این است که غذاهای غنی از فولات مصرف کنید. این غذاها شامل لوبیا، عدس، غلات غنی شده، سبزیجات برگ سبز تیره، دانههای آفتابگردان و آووکادو است.
فولات همان اسید فولیک است و برای بسیاری از فرآیندهای بدن مانند فرآیندهای عصبی، خون و یاختهها ضروری میباشد. این اسید در کشاورزی نیز بسیار کاربرد دارد.
داروهای ضدافسردگی گیاهی
درمانهای گیاهی در سراسر جهان برای درمان افسردگی و اضطراب استفاده میشود به ویژه جوامع غربی، از داروهای تجویزی دور شده و به سمت درمانهای سنتی میروند. برخی از گزینههای اثبات شده گیاهی وجود دارد که ممکن است بسیار موثرتر از داروهای شیمیایی عمل کنند. با این حال یکی از چهار زن در ایالات متحده، داروی ضد افسردگی مصرف میکنند. در ادامه چند آمار بی نظیر از گزارش داروهای ضد افسردگیها را بیان میکنیم:
- ۲۳٪ از زنان در ۴۰ تا ۵۰ سالگی از داروهای ضدافسردگی را مصرف میکنند.
- زنان به میزان ۲/۵ برابر احتمال ابتلا به افسردگی بیشتری نسبت به مردان دارند.
- کمتر از یک سوم آمریکاییهایی که یک داروی ضد افسردگی مصرف میکنند (در مقایسه با دو یا چند نفر) سال گذشته یک متخصص بهداشت روانی را دیدهاند.
بنابراین خوب است که بسیاری از آمریکاییها داروهای ضد افسردگیها را مصرف میکنند؟ بسیاری از (شاید اکثر) متخصصان بهداشت روان میگویند، بله، چرا که افسردگی تحت درمان بوده و داورهای ضد افسردگی موثر هستند. اما همچنین بسیاری از منتقدان وجود دارند که میگویند این داروها فقط با هدف تبلیغات بازاریابها به فروش میرسند و روز به روز در حال افزایش هستند.
با این حال وقتی درست نگاه میکنیم، افراد بیشتری نسبت به گذشته از داروهای ضد افسردگی استفاده میکنند و داروهای ضد افسردگی گیاهی بیشتر از همیشه مورد نیاز هستند.
درمانهای گیاهی قرنها در سراسر جهان برای درمان افسردگی و اضطراب استفاده شدهاند. این گفته بیشتر در جوامع غربی صدق میکند چرا که آنها سالها است که ترجیح میدهند از درمانهای گیاهی استفاده کنند. برخی از گزینههای اثبات شده گیاهی وجود دارد که ممکن است ارزش امتحان کردن را داشته باشند.
۱- روغن اسطوخودوس
روغن اسطوخودوس قرنها است که به عنوان یک ماده آرایشی در اسپری، روغن و لوسیون استفاده شده است. بوی آن باعث آرامش و خواب میشود. روغن اسطوخودوس در حال حاضر به صورت خوراکی در دسترس است. اسطوخودوس یک درمان مناسب برای اضطراب میباشد که باعث خستگی و سست شدن شما نخواهد شد. پس با مشورت پزشک میتوانید شروع به مصرف روغن اسطوخودوس کنید.
۲- عصاره ریشه والرین
Valerian به عنوان یک داروی ضد افسردگی خفیف مصرف میشود. محققان از طریق آزمایش به این نتیجه رسیدهاند که این عصاره، اثر آرام بخشی دارد و باعث بهبود کیفیت خواب میشود. بر طبق تحقیقات، ریشه والرین موثرترین گیاه برای خواب است.
این نیز یک گیاه ضد اضطراب عالی میباشد اما، برخلاف اسطوخودوس، قطعا شما را خسته خواهد کرد! این گیاه گزینه خوبی برای از بین بردن اضطراب شدید است، ولی باید زمانی استفاده شود که قصد رانندگی و انجام کاری را نداشته باشید.
والرین را میتوان در طول روز در دوزهای بسیار کوچک، ۲۰ میلی گرم یا کمتر مصرف کرد و در هنگام خواب شما میتوانید از دوز ۲۰ تا ۶۰۰ میلیگرم نیز استفاده کنید. مهم نیست که والرین را با الکل یا سایر داروهای افسردگی ترکیب کنید. در این مورد حتما باید با پزشک خود مشورت داشته باشید.
۳- عصاره ریشه کوا برای افسردگی
ریشه کوا به عنوان یک چای تشریفاتی در جزایر پلینزی برای قرنها مورد استفاده قرار گرفته است. این ریشه اعتیاد آور نمیباشد و در درمان اختلال اضطراب عمومی مفید است.
کوا احساس مشابهی با الکل داشته و آرامش بخش میباشد و باعث کاهش اضطراب میشود اما اعتیاد آور نیست. برخی مطالعات در یک دهه پیش نشان دادند که کوا باعث مسمومیت کبدی میشود، اما در این مطالعات از قسمت نادرست گیاه کوا استفاده میکردند که مکملهای موجود در آنها ممکن است آلوده کننده باشند.
در مطالعات متعددی به اثبات رسیده است که کوا اثری مشابه با دیازپام در درمان اضطراب دارد. مصرف ۳۰۰ میلی گرم در روز موجب کاهش اضطراب میشود، در حالی که بهبود عملکرد شناختی نیز افزایش مییابد. اگر شما هپاتیت یا سایر مشکلات کبدی داشته باشید، نباید آن را مصرف کنید.
۴- عصاره گیاه رودیولا
Rhodiola که گاهی اوقات ریشه قطبی یا ریشه طلایی نامیده میشود، گیاه انطباقپذیری محسوب میشود. به این معنی که آن در روشهای غیر اختصاصی برای افزایش مقاومت در برابر استرس مورد استفاده قرار میگیرد.
این گیاه در ارتفاعهای بالا در مناطق غربی اروپا و آسیا رشد میکند و ریشه آن قرنها در طب سنتی در روسیه و کشورهای اسکاندیناوی استفاده شده است. مطالعات کاربردی دارویی نشان میدهد که Rhodiola rosea در ادبیات علمی سوئد، نروژ، فرانسه، آلمان، اتحاد جماهیر شوروی و ایسلند وجود دارد. رودیولا گل رزا در روسیه به عنوان درمان برای خستگی، ضعف توجه و کاهش حافظه مورد استفاده قرار میگیرد.
مطالعهای که در سال ۲۰۰۷ در مجله روانپزشکی Nordic منتشر شد، نشان داد که افرادی که افسردگی خفیف تا متوسط دارند و عصاره رودیولا را مصرف کردهاند علائم افسردگی کمتری را تجربه نمودهاند.
یک مطالعه کوچک از رودیولا در UCLA که در سال ۲۰۰۸ منتشر شد، گزارش داد که بهبودی در ۱۰ فرد مبتلا به اضطراب متعارف بعد از ۱۰ هفته مصرف این گیاه حاصل شد. عوارض جانبی به شدت خفیف یا متوسط بود. شایعترین عوارض ناخواسته سرگیجه و خشکی دهان است. به نظر میرسد رودیولا سریعتر از داروهای ضد افسردگی معمولی، اغلب کمتر از یک هفته اثر میکند.
UCLA: یک دانشگاه تحقیقاتی در لس آنجلس میباشد. این دانشگاه قدیمیترین پردیس دانشگاهی دانشگاه کالیفرنیا است.
Tieraona Low Dog، M.D. میگوید این یکی از گیاهان مورد علاقه او برای درمان بیماران مبتلا به استرس “۲۱st Century” است: خستگی، تورم روانی، تمرکز مشکل، کم انرژی و شاید افسردگی خفیف. او توصیه میکند که با استفاده از عصاره گیاه رودیولا میتوانید به نتایج مفیدی برسید. در ابتدای مصرف بهتر است با دوز ۱۰۰ میلیگرم در روز شروع کنید و هر هفته ۱۰۰ میلیگرم افزایش دهید تا به مصرف ۴۰۰ میلی گرم در روز برسید.
۵- گیاه آشواگاندا (جینسنگ هندی)
آشواگاندا که گاهی اوقات به عنوان جینسنگ هندی شناخته میشود، یک گیاهی است که برای شرایط متعدد مورد استفاده قرار گرفته، که بسیاری از آنها به صورت علمی مورد مطالعه قرار گرفتهاند.
آشواگاندا اثربخشی را در کاهش هورمون استرس، ارتقاء عقل و حافظه، محافظت در مقابل آسیبهای عصبی در پارکینسون، آلزایمر و هانتینگتون، نشان داده است. همچنین میتواند، باعث کند شدن آتروفی عصبی و کاهش سیناپس گردد.
آشواگاندا همچنین اثربخشی خودش را در کمک به اختلال دوقطبی نشان داده و همچنین باعث بهبود حاظه و شنوایی شده و عملکرد شناخت اجتماعی را افزایش میدهد.
مطالعات دیگر نشان داده که جینسنگ هندی به عنوان یک آنکسیولیتیک و یک تثبیت کننده حالت در درمان اختلال وسواس-اجباری موثر است.
مطالعات متعددی از جمله یکی که در مجله Phytomedicine در سال ۲۰۰۰ منتشر شده است، ثابت میکند که آشواگاندا به عنوان داروی ضد افسردگی بهتر از داروهای ضدافسردگی معمول در کاهش اضطراب و درمان علائم افسردگی اثر میکند. آشواگاندا به طور طبیعی باعث جلوگیری از آسیب رادیکالهای آزاد ناشی از استرس بدون ایجاد عوارض جانبی مضر میگردد. پس میتوان این گیاه را نیز به لیست داروهای ضدافسردگی گیاهی اضافه کرد.
۶- بابونه (Matricaria recutita یا Chamaemelum nobile)
بابونه مخصوص کسانی است که با افسردگی و اضطراب سروکار دارند. دو نوع اصلی از بابونه در حیطه پزشکی استفاده میشود. بابونه آلمانی یا باکره (Matricaria recutita) و بابونه رومی یا انگلیسی (Chamaemelum nobile). ولی بابونه آلمانی بیشتر استفاده میگردد، اما همه این بابونهها از مزایای سلامتی بسیار مشابهی برخوردارند.
اخیرا یک مطالعه با مقایسه عصاره بابونه با دارو برای درمان اختلال اضطراب عمومی، انجام شده است. پس از ۸ هفته از این مطالعه به صورت تصادفی، نتایج نشان داد که افرادی که از عصاره بابونه استفاده کردهاند، تاثیر مثبتتری را مشاهده نمودند.
۷- گیاه جینکو (Ginkgo biloba)
عصاره گیاه جینکو به طور گستردهای در اروپا استفاده میشود. استفاده از این گیاه به صورت تجویزی یا به عنوان یک دارو مورد تایید قرار میگیرد. در یک سال تنها پزشکان غرب آلمان ۵/۲۴ میلیون نسخه را برای عصاره برگ جینکو نوشتهاند. در ایالات متحده آمریکا، جینکو به عنوان یک مکمل تغذیه به فروش رسیده و معمولا به عنوان یک عصاره استاندارد فروخته میشود.
عصارههای استاندارد شده برای درمان طیف گستردهای از شرایط از جمله از دست دادن حافظه، مشکلات تمرکز، اختلال روانی، افسردگی، اضطراب، سرگیجه، وزوز گوش و سردرد استفاده میشود.
این گیاه با افزایش گردش خون، کاهش ویسکوزیته خون و کاهش رادیکالهای آزاد، موثر عمل میکند و این میتواند به درمان افسردگی با افزایش جذب هر دو سروتونین و دوپامین کمک کند.
عصاره جینکو همچنین میتواند علائم اضطراب و استرس را با کاهش سطح هورمون استرس کورتیزول کاهش دهد. برگهای جینکو حاوی آلکیل فنلهای طولانی است که بسیار آلرژیک هستند. اینها شبیه به ترکیبات تحریک کنندههایی است که در بلوط سمی پیدا شدهاند. اگر به گیاهان حساسیت دارید، بهتر است از مصرف جینکو خودداری کنید.
یک دوز معمولی از این عصاره، ۴۰ میلی گرم سه بار در روز، در مجموع ۱۲۰ میلی گرم است. معمولا توصیه میشود که دوز کمتری مصرف کنید و غذا بخورید تا از پریشانی دستگاه گوارشی جلوگیری کنید. مصرف روزانه به میزان ۲۴۰ میلی گرم در روز برای اهداف درمانی توصیه میشود.
۸- ماکا (Lepidium meyenii)
ماکا به طور سنتی در پرو، برای درمان افسردگی در مردان و زنان و تحریک میل جنسی استفاده میشود. محققان در مطالعهای در سال ۲۰۰۸ که در مجله Menopause منتشر شد، نشان دادند که ماکا باعث کاهش علائم اضطراب و افسردگی در زنان دچار یائسگی میشود.
گروهی از زنان مورد آزمایش قرار گرفتند، یک گروه، روزانه ۳٫۵ گرم پودر ماکا مصرف کردند و گروهی دیگر داروهای ضدافسردگی. در پایان ۱۲ هفته نتایج را بررسی کردند و دریافتند که مصرف پودر ماکا موثرتر از داروها عمل کرده است.
محققان نتیجهگیری میکنند که ماکا واقعا برای درمان علائم روانی مانند اضطراب و افسردگی موثر میباشد. مطالعات دیگری که در سال ۲۰۰۶ منتشر شد، این بود که پودر ماکا باعث بهبود عملکرد شناختی میشود.
۹- رزماری
رزماری یک گیاه چوبدار است و برگهای آن برای طعم دادن به گوشت، سیب زمینی، روغنهای پخت و پز و سایر مقادیر چاشنی دیگر استفاده میشود. این چاشنی اثرات خوبی را به عنوان داروی ضد افسردگی و آنکسیولیتیک نشان میدهد. مواد تشکیل دهنده فعال رزماری، rosmanol، circimaritin، و salvigenin است که در بسیاری از غذاهای خاورمیانه مورد استفاده قرار میگیرد.
۱۰- آویشن
آویشن یک منبع عالی از لیتیوم و تریپتوفان است که هر دو میتوانند به عنوان تثبیت کننده حالت و آرام بخش در دوزهای کوچک مورد استفاده قرار گیرند. آویشن را میتوانید به عنوان ادویه در غذاها استفاده کنید.
ممنون که با این مقاله همراه ما بودید، لطفا نظرات خود را راجع به این مطلب بیان کنید.
منابع مورد استفاده:
خیلی مفید مرسی
خیلی طولانی بود.