صورتیها: صدها سال است که یونجه به عنوان یک خوراک دام مورد استفاده قرار میگیرد. اما جالب است بدانید که این گیاه خواص دارویی زیادی دارد. این خواص دارویی و مواد مغذی و موجود در یونجه باعث شده تا انسان نیز در برخی مواقع به استفاده از آن روی آورد. اگر شما نیز به دنبال خواص یونجه برای انسان هستید، تا انتها با ما همراه باشید. چرا که قصد داریم فواید یونجه برای انسان، مواد مغذی موجود در یونجه و هر آنچه که باید در رابطه با یونجه و نحوه استفاده از آن برای انسان بدانید را خدمتتان بیان کنیم.
خواص یونجه برای انسان
یونجه مدتهاست که به دلیل داشتن انواع ویتامینها، مواد معدنی و پروتئین در مقایسه با سایر منابع خوراکی ارزش غذایی بسیار بالایی دارد و مورد توجه متخصصان تغذیه قرار گرفته است. یونجه به عنوان عضوی از حبوبات است، اما به عنوان یک سبزی معطر هم شناخته میشود.
طریقه استفاده از یونجه برای انسان زیاد بوده و هم به صورت تازه و هم به صورت خشک شده میتوان آن را به کار برد. در این مقاله قصد داریم که به خواص یونجه برای انسان پرداخته و فواید استفاده از آن را خدمتتان بیان نماییم.
ارزش غذایی یونجه:
یونجه هم به صورت خود گیاه یونجه و هم جوانه یونجه مورد استفاده انسان قرار میگیرد. اما از آن جا که این گیاه و قسمتهای مختلف آن به عنوان یک مکمل گیاهی محسوب میشوند، نه غذایی! در رژیم غذایی امروزی جایگاه بالایی ندارند.
با این حال، یونجه و قسمتهای مختلف آن، به طور معمول سرشار از ویتامین K بوده و حاوی بسیاری از مواد مغذی نظیر ویتامین C، مس، منگنز و فولات نیز هستند. جوانه یونجه نیز همه این مواد را به مقدار کافی دارند. جالب است بدانید که ۱ فنجان (۳۳ گرم) جوانه یونجه فقط ۸ کالری دارد. همچنین مواد مغذی زیر را شامل میشود:
- ویتامین k؛ ۱۳%
- C ویتامین: ۵٪
- مس: ۳٪
- منگنز: ۳٪
- فولات: ۳٪
- تیامین: ۲٪
- ریبوفلاوین: ۲٪
- منیزیم: ۲٪
- آهن: ۲%
- پروتئین: ۱ گرم
- کربوهیدارت: ۱ گرم
همچنین علاوه بر مواد مغذی گفته شده در بالا، مواد مغذی دیگری نظیر ساپونینها، کومارینها، فلاونوئیدها، فیتواسترولها، فیتواستروژنها و آلکالوئیدها در یک فنجان یونجه وجود دارد.
۴ خاصیت یونجه برای انسان:
این گیاه دارویی با وجود مواد مغذی و پروتئینی زیاد، خواص بسیاری زیادی هم برای انسان دارد. در این بخش قصد داریم که به همه این خواص بپردازیم به صورت کامل فواید که یونجه برای انسان دارد را خدمتتان معرفی کنیم.
۱- کمک به کاهش کلسترول خون:
توانایی کاهش کلسترول در یونجه بهترین مزیتی است که تاکنون تایید شده است. مطالعات متعددی که در این باره بر روی موجودات زیادی مثل میمونها، خرگوشها و موشها انجام گرفته، نشان داده است که یونجه میتواند سطح کلسترول خون را کاهش دهد. چند مطالعه انجام گرفته نیز این اثرگذاری را روی انسان تایید کرده است.
مطالعات نشان دادهاند که خوردن ۳ بار در روز دانه یونجه به میزان ۴۰ گرم، باعث کاهش کلسترول کل ۱۷٪ و کلسترول LDL “بد” ۱۸٪ پس از ۸ هفته میشود. این اثرگذاری مفید و موثر به دلیل وجود مقدار زیاد ساپونین که یک ترکیب گیاهی شناخته شده برای کاهش سطح کلسترول است، میسر میشود.
یونجه این عمل را با کاهش جذب کلسترول در روده و افزایش دفع ترکیبات مورد استفاده برای ایجاد کلسترول جدید ممکن میسازد.
۲- بهبود سوخت و ساز و متابولیک بدن:
یکی از خواص یونجه برای انسان، کاربرد آن به عنوان یک ماده ضد دیابت است. مطالعات حیوانی انجام گرفته نشان میدهند که یونجه کنترل قند خون را بهبود میبخشد و به سوخت و ساز بدن کمک زیادی میکند. مطالعهای که بر روی موشهای دیابتی انجام گرفت، نشان داد که عصاره یونجه با افزایش ترشح انسولین از پانکراس، سطح قند خون را کاهش میدهد.
۳- تسکین علائم یائسگی:
یونجه دارای ترکیبات گیاهی فراوانی به نام فیتواستروژن است که از نظر شیمیایی مشابه هورمون استروژن عمل میکنند. این بدان معناست که یونجه میتواند همان اثرات استروژن را در بدن ایجاد کند.
فیتواستروژن فواید زیاد دارد که از جمله آنها میتوان به کاهش علائم یائسگی که ناشی از کاهش سطح استروژن است، اشاره کرد. همچنین از طریق مطالعات انجام گرفته، مشخص شده است که زنان مبتلا به سرطان پستان با مصرف یونجه خواب راحتی را در دوران یائسگی تجربه میکنند.
۴- خواص آنتی اکسیدانی؛ به عنوانی کی از خواص یونجه برای انسان:
یونجه سابقه طولانی استفاده در طب و سنت آیورودا برای کاهش درد ناشی از التهاب و آسیبدیدگی بدن دارد. این بدان دلیل است که تصور میشد یونجه به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل کرده و از آسیب ناشی از رادیکالهای آزاد جلوگیری میکند.
یونجه توانایی کاهش مرگ سلول و آسیبدیدگی DNA ناشی از حمله رادیکال های آزاد را دارد. این کار را هم با کاهش تولید رادیکال های آزاد و هم تقویت توانایی بدن در مبارزه با آنها انجام میدهد. یک مطالعه روی موشها نیز نشان داد که یونجه میتواند به کاهش آسیبهای ناشی از سکته مغزی یا آسیب مغزی کمک کند.
[box type=”download” align=”” class=”” width=””]مطلب پیشنهادی صورتیها به شما:
[/box]خطرات و عوارض جانبی یونجه برای انسان:
خواص یونجه برای انسان بسیار متنوع بوده و برای اکثر افراد بی خطر است، اما میتواند عوارض جانبی و مشکلاتی را برای برخی از افراد ایجاد کند. برخی از آنها عبارتند از:
- یونجه ممکن است باعث تحریک رحم یا انقباض شود. بنابراین، باید از مصرف آن در دوران بارداری خودداری کنید.
- اگر داروهای رقیق کننده خون مصرف می کنید، باید بدانید که جوانه یونجه و خود یونجه دارای مقدار زیادی ویتامین K هستند، ویتامین K میتواند باعث شود که داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین اثر کمتری داشته باشند.
- اگر به اختلال خود ایمنی مبتلا هستید، باید مطلع باشید که یونجه باعث فعال شدن مجدد لوپوس در برخی افراد شده است. همچنین در یک مطالعه روی میمونها، مشخص شد که مکمل های یونجه علایمی مانند لوپوس ایجاد میکنند.
- خوردن جوانه های آلوده یونجه به طور بالقوه میتواند هر کسی را بیمار کند، اما بیشتر بزرگسالان بدون دوره نقاهت طولانی مدتی بهبود مییابند. با این حال، برای افرادی که سیستم ایمنی بدنشان ضعیف است، عفونت ناشی از مصرف یونجه میتواند بسیار جدی باشد.
چگونه یونجه را به رژیم غذایی خود اضافه کنیم؟
خواص یونجه برای انسان بسیار زیاد است و به روشهای زیادی میتوان آن را در رژیم غذایی جای داد. مکمل های یونجه را میتوان هم به صورت پودر هم قرص و هم به صورت دمنوش استفاده کرد. روش دیگر افزودن یونجه به رژیم غذایی، خوردن آن به صورت جوانه است. جوانه های یونجه را میتوان از بسیاری جهات به رژیم غذایی اضافه کرد، مانند ساندویچ یا به صورت سالاد و … .
مشخص شده است که یونجه به کاهش کلسترول کمک میکند و همچنین ممکن است برای کنترل قند خون و تسکین علائم یائسگی موثر باشد. همچنین یونجه را به دلیل داشتن مقدار زیادی آنتی اکسیدان، ویتامین C و K، مس، فولات و منیزیم مصرف مصرف میکنند.
در این مقاله به صورت کامل به خواص یونجه برای انسان پرداختیم و نحوه استفاده از آن و جای دادن آن در رژیم غذایی را خدمتتان بیان کردیم. امیدواریم که مطالب گفته شده برایتان سودمند بوده باشند. حتما در بخش نظرات برای ما بنویسید که شما چه خواص دیگری از یونجه برای انسان میدانید و در این مقاله به آن اشاره نکردیم.
[box type=”download” align=”” class=”” width=””]در ادامه این مطالب را هم حتما بخوانید:
♦ فواید دانه رازیانه برای کودک
[/box]منبع: healthline