همه چیز در درباره عید نوروز – تاریخچه عید نوروز

تاریخچه عید نوروز

در این مطلب از مجله دخترانه صورتی‌ها ، به مناسبت نزدیک شدن عید نوروز ۹۶ ، مقاله‌ای درباره عید نوروز و تاریخچه عید نوروز می‌خوانید.

همه چیز درباره عید نوروز

عید نوروز نزدیک است و همه در جنب‌وجوش خانه‌تکانی عید ، خرید عید نوروز ، چیدن سفره هفت‌سین عید و … هستند و همه به امید سالی بهتر و با‌برکت‌تر ، می‌خواهند سال ۹۶ را با آغوش باز تحویل بگیرند. انسان از آغاز آفرینش زندگی ، متوجه تکرار بعضی از رویدادهای طبیعی شده‌اند که یکی از این‌ رویدادها تکرار فصل‌ها است. که هر ساله با تکرار این رویداد در ایران ، جشن بزرگی می‌گیرند و همه به دنبال دلخوشی و مهمانی هستند. اگر به دنبال تاریخچه عید نوروز و پیشینه این عید بزرگ هستید حتما این مطلب را بخوانید.

جشن عید نوروز

تاریخچه عید نوروز
یکی از قدیمی‌ترین جشن‌های ایرانی ، عید نوروز است که پژوهشگران بنیاد آن را هند و ایرانی نمی‌دانند ، بلکه با قید احتمال آن را به اقوام بومی نجد ایران پیش از مهاجرت و آریاییان ، ربط می‌دهند. همچنین دو جشن مهرگان و نوروز از طریق سومریان به بین‌النهرین راه یافته و در آن جا دو جشن (ازدواج مقدس) و (اکیتو) را به وجود آورده‌اند که بعدها در بین‌النهرین این هر دو جشن به صورت جشنی واحد در آغاز سال نو برگزار گردیده، ولی در نجد ایران همچنان تا دوره اسلامی به صورت دو جشن مستقل بر قرار مانده است. پس جشن «نوروز» بیشتر در ردیف جشن‌های ملی ایرانی قرار می‌گیرند تا جشن‌های مذهبی.

درباره عید نوروز – نوروز نماد رستاخیز حیات

ماه فروردین به فـروهرها و یا فروشی‌ها متعلق است. جشن نوروز نیز نمادی از سالگرد بیداری طبیعت از خواب زمستانی است که به رستاخیز و حیات ختم می‌شود. فروهر یکی از نیروهای غیرمادی در وجود آدمی است و نوعی همزاد آدمیان که پیش از آفرینش مادی مردمان به وجود می‌آید و پس از مرگ آدمیان نیز دوباره به جای نخستین خودش برمی‌گردد. در عقایدی قدیمی‌تر ، ایرانیان فقط قهرمانان را دارای فروهر می‌دانستند ، اما با گذشت زمان پرهیزگاران نیز از این نعمت بهره‌مند می‌شوند.
این مردمان سالی یک بار برای دیدار بازماندگانشان به خانه‌های هم می‌روند و ورود آنان برکت را به همراه داشت ، آن زمان که خانه را پاکیزه و درخشنده ببینند. اما وقتی که آن را آشفته و پاکیزه نشده ببینند ، برای آن برکت نخواسته ، آن را رها می‌کنند. حضور فروهرها از طلیعه فروردین و نوروز آغاز می‌شود و تا دهم فروردین و به روایتی تا نوزدهم آن ادامه می‌یابد از این جهت مراسم آتش افروزی بر بالای بام ها انجام می‌گرفته تا راه خانه‌ها را به فروهرها نشان دهند.

تاریخچه عید نوروز – نوروز در گذشته

تاریخچه عید نوروز
نوروز کوچک و نوروز بزرگ

عنوان نوروز در فرهنگ ایرانی به دو روز تعلق داشته است. یکی روز اول فروردین، که خورشید به برج حمل می رسد و به آن نوروز کوچک یا (عامه) می گویند و دیگری نوروز بزرگ یا (نوروز خاصه) است که روز خرداد از ماه فروردین است. روز خرداد به ششمین روز از ماه فروردین می‌گویند (خردادروز).
گفته شده که نوروز سال ‌روز آفرینش جهان و انسان است و نوروز بزرگ روزی است که در آن جمشید بر تخت نشست و خاصان را طلبید و رسم‌های خوب و نیک گذاشت و گفت خدای تعالی شما را آفریده است. باید که به آب‌های پاکیزه بدن را بشویید و غسل کنید و به سجده و شکر خدا مشغول باشید و هر سال در این روز به همین دستور عمل نمایید.
نوروز و آب

همه نیکی‌ها چون از ابرکران (عالم اعلی) به گیتی آید ، به خرداد روز آید. باشد که همه روز آید ، اما آن روز بیش آید. پیداست اگر آن روز (ششمین روز فروردین لباس خوب بپوشند و بوی خوش دهند ساری جاری سال خوبی برایشان خواهد شد و بدی‌ها دور می‌شوند.
نوروز در آغاز فصل بارش باران‌های بهاری قرار دارد می‌توان ردپای اردویسور اناهید را نیز در آن پیدا کرد. اردویسور اناهید الهه آب است. او است که به فرمان اورمزد از آسمان باران ، برف و تگرگ را فرو می‌باراند.
علت این که ایرانیان در نوروز غسل می‌کنند آن است که این روز به الهه آب تعلق دارد. از این رو، مردم در این روز صبح زود از خواب بیدار می‌شوند و با آب قنات و حوض خود را شست و شو می‌دهند و گاهی نیز آب جاری بر خود از راه تبرک و دفع آفات می‌ریزند. و در این روز مردم به یکدیگر آب می‌پاشند و علتش آن است که در کشور ایران دیرگاهی باران نبارید و سپس ناگهان سخت ببارید و مردم به آن باران تبرک جستند و از آن آب به یکدیگر پاشیدند و این کار همچنان در ایران مرسوم مانده است.

تاریخچه عید نوروز

نوروز پیروز

نوروز همانند نمادی است از پیروزی نیکی بر بدی. به همین دلیل آیین نیایش رپیثون در نوروز برگزار می‌شود. رپیثون سرور گرمای نیم‌روز و ماه‌های تابستان است. با یورش دیو زمستان به زمین رپیثون به زیر زمین فرو می‌رود تا با گرم نگاهداشتن آب‌های زیرزمینی، گیاهان و ریشه درختان را از مرگ نجات بخشد. بازگشت سالانه او در بهار نمادی است از پیروزی نهایی خیر بر شر ، به همین مناسبت جشن و نیایشی ویژه در مراسم نوروزی به ایزد رپیثون تعلق داشته است.
نوروز و سلیمان

در روایات ایرانی نقل شده است که وقنی سلیمان بن داوود انگشتر خودش را گم کرد سلطنت از دست او بیرون رفت. اما پس از چهل روز بار دیگر انگشتر خود را بازیافت و پادشاهی و فرماندهی به او بازگشت و مرغان به دور او گرد آمدند و ایرانیان گفتند: نوروز آمد.
لطفانظر خود را در مورد مطلب تاریخچه عید نوروز برای ما کامنت کنید تا از آن ها برای بهتر کردن کیفیت مطالب استفاده کنیم

1 دیدگاه برای “همه چیز در درباره عید نوروز – تاریخچه عید نوروز

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.