صورتیها: شیردهی یکی از بهترین روشهای ایجاد رابطه پرورشی بین مادر و نوزاد است. اما دیر یا زود، شما باید برای تغذیه کودک خود به گزینههای دیگری سوئیچ کنید. شیشه شیر گزینهای است که کم کم باید به آن روی بیاورید. شست و شو و ضدعفونی کردن شیشه شیر برای حفظ سلامت نوازد از اهمیت بالایی برخوردار است. استریل کردن شیشه شیر نوزاد را به عنوان یک مادر و حتی پدر باید خیلی خوب انجام دهید. در این مقاله ما به شما کمک میکنیم تا با ۵ روش مطمئن و امن استریل کردن بطری شیر بچه آشنا شوید.
استریل کردن شیشه شیر نوزاد
کودکان بعد از خروج از محدوده گرم رحم، زمان خود را صرف سازگاری و تطبیق با محیط خارجی جهان بیرونی میکنند. علاوه بر این، سیستم ایمنی آنها هنوز برای مقابله با میکروبها و باکتریها که معمولا برای بزرگسالان بیضرر هستند در حال تکمیل است. از این رو استریل کردن بطری شیر بچه ها میتواند از اهمیت زیادی برخوردار باشد.
سالانه هزاران نوزاد به دلیل شست و شوی نادرست بطریهای شیر توسط والدین به عفونتهای گوناگون مبتلا میشوند. روش صحیح شستشو، استریل کردن و نگهداری شیشه شیر نوزادان اهمیت زیادی در سلامت کودکان دارد.
از آنجا کودک نمیتواند تشخیص دهد به راحتی هر چیزی را بدون استرس در دهانش قرار میدهد و این وظیفهی والدین است که همه ابزارهایی در اختیار نوزاد قرار دارد، به خوبی استریل شود.
دهان محل اصلی ورود ریز ذرههای به بدن است، بنابراین ضروری است از آنچه کودک شما در دهان خود قرار میدهد، مراقبت بیشتری کنید. استریل کردن باعث از بین رفتن هر اثری از میکروبها از شیشه شیر و هر ابزار و اسباب بازی کودک شما میشود. به شرطی که روش صحیح آن را بلد باشید.
دلایل استریل کردن شیشه شیر نوزاد
خیلی واضح است که نوزادان را باید از عوامل گسترده همه گیر بیماری محیطی به ویژه در چند ماه اولیه پس از تولد محافظت کرد. از این رو تمیز کردن بطری کودک و لوازم جانبی او یکی از این روشها برای اطمینان از سالم ماندن کودک است.
بطری شیر از هر جنسی باشد تمیز کردن و استریل کردن آن به دلایل زیر ضروری است:
- فضای مرطوب بطری و شیشه شیر، محل مناسبی برای رشد میکروارگانیسمهای بیماریزا ها و میکروبها میباشد. بطریهایی که با آن شیر داده شده است و به درستی تمیز نشده اند، زمینههای مناسبی برای پرورش باکتریها و ویروسهای بیماری زا فراهم می کنند. پس از آن، این میکروارگانیسمها میتوانند به راحتی به بدن کودک شما منتقل شده و منجر به ایجاد استفراغ، اسهال و سایر عفونتها و بیماریها شود.
- نوزاد فقط دارای پادتنهایی است که در طی سه ماه آخر بارداری از مادر منتقل شدهاند. این شکل مصونیت در چند ماه اول پس از تولد از بین میرود.
- منبع آب خانه ممکن است با برخی میکروبهایی که برای بدن اشخاص بزرگسال مضر نیستند اما برای نوزاد خطرناکند آلوده باشد. به خصوص اگر از آب تصفیه شده شهری استفاده نمیکنید.
چه زمانی باید بطریهای شیر را استریل کنید؟
این تصوری رایج اما اشتباهی است که شیشه شیری که استفاده نشده است، عاری از هر گونه میکروب و آلودگی است.
شما از مراحل ساخت، بسته بندی و حمل و نقل و حتی نگهداری این شیشهها اطلاعی ندارید. همچنین مقدار زیادی مواد شیمیایی وارد ساخت این بطریها میشود. پس ممکن است در طی این مراحل دچار آلودگی شوند.
پس توصیه می شود شیشههای تازه خریداری شده را نیز با آب داغ و صابون، یا با دست و یا در ماشین ظرفشویی خود تمیز کنید.
در گذشته نیاز به استریل و ضدعفونی کردن بطریهای به شدت بیشتر از زمان حال احساس میشد. اما شما به این موارد اعتماد نکنید. در کشورهای پیشرفته که کیفیت آب روز به روز در حال پیشرفت است نیاز به استریل کردن این شیشهها نیست. ولی استریل کردن شیشه شیر نوزاد در موراد زیر به شدت ضروری است.
- اگر از یک شیشه شیر قدیمی استفاده میکنید که از کسی دیگری قرض گرفته شده باشد، استریل کردن برای برطرف کردن هر گونه عارضه بیماری زا اجباری است.
- اگر نوزادتان به تازگی بیمار بوده است، احتمال برخی از باکتریهای مسبب بیماری وجود دارد که ممکن است در بطری گیر کرده باشند، و استفاده از آن بدون ضدعفونی کردن ممکن است ابتلا به عفونت مجدد را به همراه داشته باشد.
- اگر نوزاد شما تولد زودرس داشته است، کم تر از ۳ ماه سن دارد و یا ایمنی بدنش به خاطر مسائل بهداشتی و سلامتی مثل شیمی درمانی پایین است، استریل کردن روزانه برای اطمینان از سلامتی اش مهم تر است.
- اگر دسترسی به آب آشامیدنی سالم شهری با کیفیت خوب ندارید و یا با منابع آب غیرقابل اعتماد سفر می کنید، ممکن است برای جلوگیری از تجمع میکروبهای مضر به استریل کردن مدام بطری ها نیاز داشته باشید.
این مطلب نیز برای شما مفید است:
♦ همه چیز درباره شیر بز برای نوزادان
[/box]پیش نیازهای استریل کردن بطری شیر بچه
نیازی به استریل کردن تجهیزات تغذیه کودک بعد از هر وعده و به طور مرتب نیست. همچنین تمیز کردن شیشه شیر، سر شیشه و دیگر تجهیزات تغذیه با آب داغ و صابون یک پیش نیاز مهم برای فرآیند استریلیزاسیون است.
- برای تمیز کردن شیشه شیر، پیش از شروع پروسه استریل کردن در ابتدا دست هایتان را با آب صابون بشویید و با یک حوله تمیز خشک کنید. در صورت مشاهده هر گونه ترک در شیشه فور آن دور بیندازید چون باکتریها به راحتی میتوانند در این قسمتها رشد کنند.
- سپس با استفاده از برس بطری شیشه و سر شیشه و سایر تجهیزات را به خوبی تمیز کنید.
- حالا سر شیشه را دربیاورید و آن را در آب صابون داغ برای تمیز کردن کامل تر شست و شو دهید.
- در نهایت تمام لوازم تمیز شده را با آب جاری سرد قبل از اینکه با هوا خشک شوند، آبکشی کنید.
روشهای استاندارد استریل کردن بطری شیر بچه
چندین روش مختلف برای استریل کردن شیشه شیر نوزاد، سر شیشه و سایر تجهیزات تغذیه وجود دارد. بسته به آنچه که برای شما مناسبتر است، میتوانید هر یک از گزینهها را آزمایش و آنها را استفاده کنید.
استریل کردن با جوشاندن
مکانیزم استریل کردن از طریق جوشاندن و آب جوش با دمای بالا برای از بین بردن باکتریهای تقریبا کارساز است. این شاید سادهترین شکل استریل کردن باشد که نیازی به تجهیزات خاصی نیست. یک قابلمه و آب تمیز تنها مواردی است که باید فراهم کنید.
با این حال، قبل از اینکه با این روش پیش بروید مطمئن شوید که تجهیزات تغذیه که میخواهید ضد عفونی کنید ایمن است.
- یک قابلمه را با آب کافی پر کنید تا تجهیزات تغذیه را که میخواهید ضدعفونی کنید، کاملا بپوشاند.
- آنها را طوری غوطه ور کنید که راه هوا وجود نداشته باشد.
- قابلمه را با یک درپوش سنگین بپوشانید که تقریبا سطح آب را لمس میکند.
- قابلمه را روی اجاق بگذارید و آب را بجوشانید.
- بگذارید آب حداقل ۱۰ دقیقه بجوشد و تایمر را تنظیم کنید.
- اگر میخواهید بطری ار بلافاصله آماده کنید، دستها و سطح آشپزخانه را از قبل تمیز کنید که یک امر ضروری میباشد.
- از انبر استریل برای بیرون آوردن تجهیزات از قابلمه استفاده کنید.
- به محض این که تجهیزات را خارج کردید، بلافاصله درها و سر شیشه را روی بطری بکشید.
- اگر فوریت وجود دارد که از آنها استفاده کنید، بطری را تکان دهید تا از شر آب جاری شده خلاص شوید.
- اگر فوریت وجود ندارد، بطری را در یک موقعیت وارونه قرار دهید و یا درپوش رو وارونه بگذارید تا آب اضافی تمام شود.
- بعد از خشک کردن برای جلوگیری از آلودگی آنها را درون یک ظرف تمیز بریزید.
استفاده از مایکروویو برای استریل کردن شیشه شیر نوزاد:
استفاده از مایکروویو و امواج یکی دیگر از روشهای استریل کردن بطری شیر بچه است. اما از آنجایی که این دستگاه مدام در خانه مورد استفاده قرار میگیرد به دلیل وجود ته ماندههای غذا میتواند دچار آلودگی شود.
با این حال، به ویژه واحدهای استریلیزاسیون در دسترس در بازار وجود دارند که قدرت بخار را نیز مهار میکنند. این واحدها بطریهای پلاستیکی را در داخل روکش پلاستیکی قرار میدهند و آنها را در داخل مایکروویو تمیز میکنند.
- اگر از دستگاه ضدعفونی کننده بخار مایکروویو و یا مایکروویو استاندارد استفاده میکنید، مطمئن شوید که تمام تجهیزات تغذیه قبل از شروع فرآیند استریل کردن کاملا تمیز شده است.
- همچنین باید اطمینان حاصل کنید که درون مایکروویو عاری از هر نوع باقیمانده مواد غذایی است.
- یک کاسه را با آب پر کنید به طوری که بطری شیر، سر شیشهها، حلقهها، کلاه و دیگر لوازم جانبی در آن غوطه ور شوند.
- کاسه را در حدود ۳ تا ۴ دقیقه درون مایکروویو قرار دهید.
- برای خارج کردن تجهیزات از مایکروویو، از دستکش فر تمیز و خشک استفاده کنید. آب باقیمانده را تخلیه کنید و اجازه دهید که تجهیزات خشک شوند.
استفاده از سفید کننده:
سفیدکننده یک راه بی نظیر برای استریل کردن شیشه شیر نوزاد است. این روش آسان شامل مراحل زیر است:
- یک قاشق چای خوری سفید کننده بی بو را در ۱۶ فنجان آب داغ مخلوط کنید.
- تجهیزات تغذیهای را در محلول غوطه ور کنید به گونهای که در ته بطری هیچ حبابی وجود نداشته باشد.
- بطری را به مدت ۲-۵ دقیقه خیس کنید و سپس با استفاده از انبر استریل، آنها را از محلول بیرون آورید.
- بطریهای مرطوب را بر روی یک حوله تمیز قرار دهید و بگذارید تا خشک شوند.
- از آنجا که هرگونه باقیمانده از سفید کننده به طور طبیعی در طول فرآیند خشک شدن از بین خواهد رفت، نیازی نیست زمانی که بطری از محلول بیرون کشیده میشود، یک آبکشی با آب انجام شود.
ضدعفونی سرد را امتحان کنید:
والدینی که نقل مکان بیش از حد دارند و معمولا یک بطری شیر با خود حمل میکنند، در این هنگام روشهای گفته شده در بالا قابل اجرا نخواهد بود. استریل کردن سرد در چنین شرایطی عالی است.
- یک محلول یا قرص ضدعفونی کننده را به یک سطل پلاستیکی تمیز یا یک وان آب اضافه کنید و سپس وسایل کودک را در آن بیندازید.
- وسایل زیر آب را حداقل ۳۰ دقیقه یا ترجیحا طولانی تر نگه دارید.
- همان آب و محلول را میتوان در طی ۲۴ ساعت دوباره استفاده کرد.
استفاده استریلایزر برقی:
این دستگاه کار را بدون هیچ زمانی و با حداقل تلاش انجام میدهد. بخار با درجه حرارت بالا برای کشتن میکرو ارگانیسمها در بطریها و سر شیشهها مورد استفاده قرار میگیرد.
- به سادگی بطریها و تجهیزات را تمیز کنید و درون دستگاه استریلایزر قرار دهید. دقت کنید که دهانه بطری و سر شیشه، رو به پایین باشند تا به طور کارآمد استریل شوند.
- دستگاه را خاموش کنید. زمانی که استریل کردن کامل شد، آن را خاموش کنید.
- دفترچه راهنمای کاربر را چک کنید تا دستورالعمل را در مورد این که چگونه بطریها را میتوانید در داخل نگه دارید، بررسی کنید.
در این مقاله روشهای استریل کردن شیشه شیر نوزاد را در ۵ روش مختلف خدمت شما عرض کردیم و گفتیم که این کار تا چه اندازه ضرورت دارد. امیدواریم این مقاله مورد استفاده شما قرار گرفته باشد. با استفاده از این روشهای امیدواریم هیچ زمان مشکلی برای نوزاد عزیز شما به وجود نیاد.
[box type=”download” align=”” class=”” width=””]در ادامه این مطالب را نیز بخوان:
♦ طرز تهیه حریره بادام نوزاد: به همراه نکات اضافی
♦ ذات الریه در کودکان: روش های درمان ذات الریه در نوزادان با طب سنتی و گیاهی
[/box]