صورتیها: همهی ما دوستانی داریم که در شبکههای اجتماعی دائما عکسهای سلفی خودشان را منتشر میکنند. حتی شاید خود ما هم جزء این افراد باشیم. به بیان درست عکس سلفی، عکسی است که فرد از خودش میگیرد. این عکسها در حالت عادی شاید برای مخاطبان فرد جالب به نظر برسد اما افراط در این مورد میتواند باعث آزار شود. اعتراف میکنم که افراد زیادی را به دلیل اینگونه تصاویر در شبکههای اجتماعی آنفالو کردهام. این عارضه یک اختلال مدرن روانی به نام اختلال روانی سلفیتیس یا اختلال سلفی گرفتن میباشد. اگر میخواهید با اختلال آشنا شوید، این مقاله را مطالعه بفرمائید.
اختلال روانی سلفیتیس
با جستجو کردن هشتگ سلفی در اینستاگرام مشاهده میکنید حدود ۱۰۴ میلیون نتیجه و تصویر یافت شد. این فقط تصاویر است که به صورت خصوصی نیستند. پس از این نتیجه تصمیم گرفتیم، بعد از ۲ ساعت دوباره این هشتگ را جستجو کنیم. حدود ۵۰ هزار تصویر در این دو ساعت بارگزاری شده بودند. این اعداد و ارقام نشان از یک مشکل جدی هستند.
عکس سلفی چیست؟
اصطلاح selfie چنان در فرهنگ ما غوطه ور شده است که نه تنها رسما در فرهنگ لغت انگلیسی آکسفورد وارد شده است؛ بلکه “selfie” کلمه سال فرهنگ واژه نامه انگلیسی آکسفورد برای سال ۲۰۱۳ بود. این نوع عکس، اینگونه تعریف میشود: عکس گرفته شده توسط دوربین یا تلفن هوشمند با نگهداری آن در طول بازو از چهرهی خود در فاصله نزدیک.
از دیدگاه روانشناختی، سلفی گرفتن کاری است معطوف به خود که به فرد سلفیگیرنده امکان میدهد شخصیت و اهمیت شخصی خود را اثبات کند؛ همچنین سلفی گرفتن با گونههایی از خصوصیات شخصیتی مانند خودشیفتگی رابطه دارد. البته سلفی گرفتن محدود به عکس گرفتن نیست؛ این کار میتواند شامل ویرایش رنگ و کنتراست، تغییر پسزمینه و اضافه کردن افکتهای دیگر به عکس پیش از بارگذاری در اینترنت باشد. این امکانات اضافی و استفاده از ویرایشِ همهجوره باعث افزایش رفتار سلفی گرفتن، بهویژه در بین نوجوانان و بزرگسالان شده است.
رسانههای مشهور مانند اینستاگرام، توییتر، فیسبوک و اسنپ چت از رایج ترین فضاهایی هستند که افراد تصاویر خود را در آن بارگذاری میکنند.
هدف در سلفی گرفتن چیست؟
بیشتر مردم میخواهند تجربیات خود را با دوستان و خانواده به اشتراک بگذارند. از طرف دیگر افرادی که تعداد زیادی از عکسهای سلفی منتشر میکنند، ممکن است به عنوان خودشیفته یا کسی که به دنبال جلب توجه است لقب بگیرند.
بر اساس تجربیات شخصی، فردی به تازگی به رابطهی نامزدی خودش پایان داده است در همین راستا، تصاویر سلفی او بیشتر از گذشته است. همین موضوع نشان از جلب توجه دارد و هدف سلفی را مشخص میکند. از نظر روانشناسی، زمانی که یک رابطه به پایان میسد افراد تمایل به احساس آسیب پذیری دارند و به نوعی اطمینان و آسایش نیاز دارند. این مورد شاید اصلیترین دلیل سوق مردم به سمت شبکههای اجتماعی باشد.
اختلال روانی سلفیتیس چیست؟
نگه داشتن تلفن هوشمند در بالای سر و پیچاندن دست خود در زاویههای عجیب و غریب برای گرفتن عکس مناسب سلفی که لبخند یا حالت چهره شما را ضبط میکند ممکن است طبیعیترین کار در بین جوانان به نظر برسد. با این حال مطالعات اخیر حاکی از آن است که اگر این عمل، یعنی گرفتن سلفی و انتشار آن در شبکههای اجتماعی خارج از کنترل باشد، ممکن است حاکی از موارد اساسی در زمینه سلامت روان باشد که با نام اختلال روانی سلفیتیس یا اختلال سلفی گرفتن شناخته میشود و یکی از مدرنترین اختلالات روانی محسوب میشود.
اصطلاح اختلال روانی سلفیتیس عنوانی بود که در سال ۲۰۱۴ در یک مقاله خبری توسط انجمن روانپزشکی امریکا به چاپ رسید. و از آن به بعد نیز به عنوان یک اختلال روانی شناخته شد. اما اکنون بیماری سلفی گرفتن یکی از هنرهای شناخته شده برای بیشتر افراد است واین حقیقت از داستان روزمره کمتر کسی به دور میماند.
سلفی زمانی اتفاق میافتد که فرد حداقل سه مرتبه در روز از خود عکس بگیرید و هر مرتبه در رسانههای اجتماعی به اشتراک بگذارد. البته اگر این عکسهای گرفته شده روزانه، به صورت کاملا آنلاین به اشتراک گذاری در آید، نشان دهنده یک مشکل حاد اجتماعی است و یا این که اگر فرد احساس غرور برای گرفتن عکسها از خود نشان دهند و بیش از شش مرتبه در طی روز برای پیگیری آنها به فیس بوک یا اینستاگرام مراجعه کند، بی شک مشکلات روانی او را دیر یا زود از پای در خواهد آورد.
[box type=”download” align=”” class=”” width=””]مطلب پیشنهادی برای شما:
♦ عوارض استفاده از تلفن همراه برای نوجوانان
[/box]عوامل احتمالی در اختلال روانی سلفیتیس
مطالعات انجام شده شش عامل را که احتمالا با اختلال سلفیتیس در ارتباط هستند را شناسایی کردهاند. این عوامل شامل موارد زیر هستند.
تقویت محیطی
- گرفتن سلفی حس خوبی به من میدهد تا از محیطم بهتر لذت ببرم
- میتوانم از طریق سلفی خودم را بیشتر در محیطم ابراز کنم
- گرفتن سلفی خاطر بهتری درباره مناسبتها و تجربیاتم فراهم میکند
- برای ایجاد خاطرات آیندهام سلفی میگیرم
رقابت اجتماعی:
- به اشتراگ گذاری سلفیها رقابت سالمی با دوستان و همکارانم ایجاد میکند
- گرفتن سلفیهای مختلف موقعیت اجتماعی مرا افزایش میدهد
- من سلفیهای فراوانی منتشر میکنم تا لایک و کامنت بیشتری در رسانههای اجتماعی به دست آورم
- من از ابزارهای ویرایش عکس استفاده میکنم تا سلفیهایم بهتر از دیگران به نظر برسد
جلب توجه:
- با اشتراک گذاری سلفیهایم در شبکههای اجتماعی توجه زیادی کسب میکنم
- وقتی سلفیهایم را در رسانههای اجتماعی منتشر میکنم احساس محبوبتر بودن دارم
- با پست کردن سلفیها، انتظار دارم دوستانم مرا ارزیابی کنند
بالا بردن خلق و خوی:
- گرفتن سلفی استرسم را کم میکند، مرا خوشحال میکند و حالم را عوض میکند
افزایش اعتماد به نفس:
- وقتی سلفی میگیرم احساس اعتماد به نفس و احساس مثبتی در مورد خود دارم
- سلفی میگیرم و شخصا آنها را نگاه میکنم تا اعتماد به نفسم بیشتر شود
مطلب پیشنهادی برای شما:
♦ روشهای ساده برای افزایش اعتماد به نفس زنان
[/box]انطباق با انتظار گروه همسالان:
- وقتی سلفی میگیرم و در شبکههای اجتماعی پست میکنم پذیرش بیشتری از گروه همتایان خودم کسب میکنم
- با پست کردن سلفیهایم، در گروه دوستان و همکارانم عضو قوی تری میشوم
- وقتی سلفی نمیگیرم، احساس میکنم از گروه همتاهایم جدا افتادهام
علائم اختلال روانی سلفیتیس چیست؟
علامت اصلی و شاید تنها نشانهی این اختلال، اصرار به گرفتن سلفی و اشتراک در شبکههای اجتماعی به طور دائم و روزانه چندین مرتبه میباشد. مطالعات نشان میدهند افرادی که وسواس گرفتن سلفی دارند ممکن است یک اختلال سلامت روانی اساسی داشته و نیاز به کمک داشته باشند. بسته به شدت بیماری، اختلال سلفیتیس در سه سطح طبقه بندی میشود که میتواند برای شناخت علائم سلفیتیس کمک کند.
مرز: فرد حداقل سه بار در روز سلفی میگیرد و آنها را در رسانههای اجتماعی به اشتراک نمیگذارد.
حاد: این افراد عکسهای شخصی و سلفیشان را حداقل سه بار در روز در شبکههای اجتماعی به اشتراک میگذارند.
شدید: این افراد تمایل غیرقابل کنترل برای گرفتن مداوم سلفی و ارسال آنها در رسانههای اجتماعی بیش از شش بار در روز دارند.
براساس یافتههای این پژوهش نمیتوان تایید کرد که سلفیتیس اختلال روانی است بلکه براساس بررسیهای ما فقط به نظر میرسد که التهاب سلفی حالتی است که برای ارزیابی کامل تاثیرات روانی اجتماعی آن روی فرد، تحقیقات بیشتری لازم است.
نظر شما در مورد سلفی گرفتن چست و شما چند بار در روز از خود سلفی میگیرید؟
برگرفته شده از:
بچه ها یه سوال شما اتقاد به فال حافظ دارین
ن:-|
ولی همیشه درست در میاد^_^
ممنون از کامنتتون
مرسی درسا
بعضی وقتا اگه بهش اعتقاد قلبی داشته باشی خیلی درست در میاد…البته از این فال الکترونی ها نه اونی که با خود کتاب گرفته میشه ❤️
خواهش=)
منکه هربار سلفی میگیرم اعتماد به نفسم نصف میشه!
دقیقا منم مث دخترک پروازیم
من ۱ بار در روز میگیرم
یعنی سلفینس دارم؟
من که هفته ای یک بار سلفی میگیرم 🙂
من ک تو قرنطینه م ولی ماهی یه بارو میگیرم?
متوجه شدم همه دوستام این اختلال رو دارن???