صورتیها: در این مقاله از سری مقالههای زنان موفق مجله صورتیها قصد داریم شما را با یکی از این بانوان موفق که با وجود محدودیت زیاد در زمان خود توانسته افتخارات بسیار زیادی کسب کند، آشنا سازیم. نام این بانوی موفق، آلنوش طریان است. اگر دوست دارید که با خانم آلنوش طریان بیشتر آشنا شوید و مسیری که برای رسیدن این همه موفقیت طی کردهاند اطلاع یابید حتما تا انتها با بیوگرافی آلنوش طریان همراه ما باشید.
بیوگرافی آلنوش طریان
خانم آلنوش طریان زندگی پر فراز و نشیبی داشته و برای رسیدن به خواستههای خود رنج زیادی را متحمل شده است. اما با وجود سختی و مشکلات فراوان از هدف خود دست بر نداشته و تا رسیدن به آن، آن را دنبال کرده است. در این مقاله قصد داریم بگوییم که خانم آلنوش طریان کیست؟ چه مسیری را برای رسیدن به موفقتهایش طی کرده است و … مطالبی را بیان کنیم. پس تا انتها همراه ما باشید.
آلنوش طریان کیست؟
آلنوش طریان یا آلنوش تریان یکی ایرانیان ارمنی تبار بوده که توانسته به دلیل خدمات زیادی که در عرصه علم فیزیک و نجوم این مرز و بوم انجام دهد به مادر نجوم و بانوی اختر فیزیک ایران ملقب گردد.
خانم آلنوش طریان متولد شهر تهران در سال ۱۲۹۹ (۱۹۲۰ میلادی) است. وی در یک خانوادهی ارمنی چشم به جهان گشوده است. آرتور طریان پدر خانم آلنوش طریان و مادر وی خانم وارتو طریان نیز متولد شهر تهران هستند.
پدر خانم آلنوش طریان نیز در عرصه هنر جزو افراد شناخته شده عصر خویش بوده؛ به گونهای که وی دانش آموخته رشته بازیگری و نمایس از شهر مسکو است. آرتو طریان دومین پایه گذار مرکز آموزشی هنرهای دراماتیک و تئاتر در ایران به حساب میآید.
جالب است بدانید که مادر آلنوش طریان تحصیل کرده کشور سوئد در رشته ادبیات و هنر سخنوری بوده و نخستین زن ایرانی محسوب میشود که اقدام به دکلمه شعرهای فارسی کرده است.
با این که آلنوش طریان در خانوادهای به شدت هنری متولد و بزرگ شده است اما هیچ گاه راه پدر و مادر خود در زمینه هنر را ادامه نداد و بنا به علاقه خود، به رشته فیزیک رفت. او در خاطراتش در رابطه با تصمیمی که گرفته بود چنین میگوید:
« من به پدرم گفتم میخواهم کاری کنم که از عهده هرکسی بر نیاید. از بچگی دیده و شنیده بودم که چطور مردم مثلاً میگویند: دخترها نمیتوانند ریاضی بخوانند یا فلان کار را انجام دهند و این همیشه باعث آزردگی من میشد و میخواستم ثابت کنم که دختر یا پسر بودن فرقی ندارد و اگر انسان استعداد و پشتکار کافی داشته باشد، از عهده هر کاری بر میآید و ثابت هم کردم »
تحصیلات آلنوش طریان:
آلنوش طریان در سن ۶ سالگی وارد مدرسه مخصوص ارمنیان در تهران شد و به مدت ۹ سال در همان مدرسه مشغول به تحصیل بود.
چون مدرسه ارمنیان تهران فقط تا پایه نهم کلاس داشت، آلنوش طریان برای تکمیل دروه متوسطه، وارد مدرسه انوشیروان دادگر شد و تا پایان دوره متوسطه خود، در آن مدرسه تحصیل کرد.
وی در رابطه به رفتن به مدرسه دادگر چنین میگوید:
«در آن زمان، در مدارس ارمنیان تنها تا کلاس نهم تدریس میشد و من، پس از اتمام دورهٔ نه ساله در مدرسهٔ ارمنیان، برای تکمیل تحصیلات به مدت دو سال به مدرسهٔ انوشیروان دادگر، که متعلق به زرتشتیان بود، رفتم. دلیل انتخاب این مدرسه هم نزدیک بودن آن به منزل ما بود»
پس از گذراندن دوره متوسطه، خانم آلنوش طریان برای ادامه دادن تحصیلات خود وارد دانشگاه تهران شد. خانم طریان در سال ۱۳۲۶ در رشته فیزیک از دانشکده علوم دانشگاه تهران، در دوره لیسانس فارغ التحصیل شد.
خانم آلنوش طریان به چندین زبان دنیا نیز مسلط است. به عنوان مثال خانم طریان به زبانهای فارسی، ارمنی و فرانسوی تسلط کامل دارد و با زبان ترکی و انگلیسی هم آشنا است.
خانم آلنوش طریان تلاش زیادی کرد تا استاد خود پروفسور محمود حسابی را متقاعد کند تا به وی برای اعزام به خارج از ایران جهت تحصیل کمک کند اما زمانی که در این کار موفق نشد، به تشویق پدر و با هزینه شخصی، توانست به فرانسه رود و در دانشگاه پاریس در رشته فیزیک اتمسفر، ادامه تحصیل دهد.
خانم طریان مورد تحصیل در فرانسه چنین بیان میکند:
« یکی از بهترین خاطرات من در طی تحصیل در فرانسه آشنایی کوتاه مدت من با ایرن کوری، دختر ماری کوری، دانشمند معروف، بود. ماری کوری از دوران بچگی همواره بزرگترین الگوی من در زندگی بودهاست. کار کردن در آزمایشگاه، کنار دختر وی، حتی برای مدتی کوتاه، افتخار بسیار بزرگی برای من محسوب میشد ».
آلنوش طریان در سل ۱۳۳۷ (۱۹۵۶ میلادی) موفق شد مدرک دکترای خود را از دانشگاه بسیار معتبر سوربن اخذ کند. خانم طریان پس از اخذ مدvک دکترای خود، پیشهادی از سوی استاد دانشگاه سوربن جهت تدریس در این دانشگاه دریافت کرد، اما به دلیل عشقی که به وطن و هم وطنان خود داشت آن را رد کرد و به ایران بازگشت.
پس از بازگشت از فرانسه، با سمت دانشیار رشته ترمودینامیک در گروه فیزیک مشغول به تدریس در دانشگاه تهران شد و در سال ۱۳۴۳ نیز توانست به درجه استادی در این دانشگاه برسد.
خانم طریان در رابطه با تدریس در دانشگاه تدریس در خاطرات خود چنین بیان میکند:
«پیش از آنکه من فیزیک ستارگان را در دانشگاه تدریس کنم این درس وارد دانشگاههای ایران نشده بود و تنها علم نجوم تدریس میشد آن هم نه در رشتهٔ فیزیک بلکه ریاضی. زمانی که از من برای تدریس در دانشگاه دعوت کردند، از آنجا که دستیار دکتر روشن بودم، در ابتدا ترمودینامیک تدریس میکردم اما پس از مدتی قرار شد برای اولین بار در ایران و به صورت مستقل درس فیزیک ستارهها را برای دانشجویان رشتهٔ فیزیک تدریس کنم».
زندگی شخصی آلنوش طریان:
خانم آلنوش طریان هیچ وقت ازدواج نکرد و هیچ فرزندی ندارد. دلیل ازدواج نکردن خانم طریان این بود که در سالهای جوانی به مردی علاقه مند میشود اما این مرد جوان فوت میکند.
مرگ معشوقه خانم طریان دلیلی میشود که ایشان ازدواج نکنند و مجرد بمانند.
افتخارات و دستاوردهای خانم آلنوش طریان:
- خانم طریان دکترای خود را از دانشگاه سوربن فرانسه اخذ نمودهاند.
- به عنوان اولین زن فیزیکدان ایرانی شناخته میشوند.
- ایشان، اولین بانوی ایرانی هستند که به مقام استادی رسیدهاند.
- خانم طریان اولین بانویی هستند که به عنوان مدرس درس فیزیک خورشیدی و اختر فیزیک فعالیت کردهاند.
- در کنار فعالیتهای علمی خود، به عنوان رئیس بخش تحقیقات فیزیک خورشیدی موسسه ژئوفیزیک نیز فعالیت داشتند.
- مادر ستاره شناسی در تاریخ ایران محسوب میشوند.
- اولین بنیان گذار رصد خانه تلسکوپ خورشیدی در تاریخ نجوم ایران بودهاند.
سالهای آخر زندگانی آلنوش تریان:
خانم طریان در سالهای آخر زندگانی خود، کتابخانه شخصی خود را به کتاب خانه ملی ایران اهدا کرد و خانه مسکونی خود را به نفع دانشجویان ارمنی وقف کرد. به همین دلیل وارد خانه سالمندان توحید شد و تا پایان عمر نیز در این خانه سالمندان ساکن بوده است.
خانم آلنوش طریان در روز شنبه ۱۴ اسفند ۱۳۸۹ در سن ۹۰ سالگی دارفانی را در خانه سالمندان توحید وداع گفت. روز دوشنبه نیز در تاریخ ۱۶ اسفند ۱۳۸۹ مراسم ترحیم خانم طریان در کلیسای مریم مقدس تهران برگزار و پیکر وی در گورستان ارامنه تهران به خاک سپرده شد.
روح پرفروغ این بانوی موفق ایرانی شاد و یادشان همیشه گرامی باد.
ممنون که تا انتها با مجله صورتیها همراه بودید و مقاله زندگی نامه آلنوش طریان را نیز مطالعه نمودهاید. امیدواریم از بیوگرافی آلنوش طریان خوشتان امده باشد و به دوستانتان نیز معرفی کنید تا با مشاهیر و بزرگان ایرانی به ویژه زنان موفق بیشتر آشنا شوند.
اگر نکته نظر خاصی در رابطه با مطلب آماده شده دارید حتما در بخش نظرات برای ما بنویسید.
مطلب پیشنهادی برای شما:
♦ بیوگرافی مریم میرزاخانی نابغه ریاضی جهان
♦ بیوگرافی کامل پریسا تبریز شاهزاده امنیت گوگل
منبع: ویکی پدیا